Parlamentarii USR PLUS au vizitat arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni

O delegație parlamentară USR PLUS a vizitat, joi, arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de la Popești-Leordeni, fiind prima vizită de acest fel de după constituirea acesteia, în anul 2005.

Vizita a fost inițiată de Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Au participat deputații Alin Apostol, Cristian Seidler, Oana Cambera, Denisa Neagu, Diana Stoica, Daniel Blaga, Brian Cristian, Emanuel Ungureanu, Iulian Lorincz, Radu Ciornei, Beniamin Todosiu și senatorul Vicol Costel. De asemenea, a participat Iulia Popovici, secretar de Stat în Ministerul Culturii.

A fost prima vizită a unei delegații a Parlamentului României în arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni după constituirea acesteia, în anul 2005. Doar doi demnitari ai statului român – președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis – au vizitat în trecut arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni.

A fost o incursiune apăsătoare într-un trecut dureros nu tocmai așa de îndepărtat. Am avut parte de o adevărată lecție despre libertate, dar și despre pierderea ei. Dosarele CNSAS sunt dovada palpabilă a existenței unei istorii negre a României. Un mecanism de control și terorizare a oamenilor născut în laboratoarele regimului comunist. Orice detaliu – fie el cât de mic, cât de intim – era raportat sistematic pe o coală de hârtie. O viață de om, redusă la zeci sau sute de pagini. E important să ne cunoaștem istoria și nu trebuie să permitem să se repete atrocitățile din timpul comunismului”, declară Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Putem spune că am încheiat o vizită istorică la arhiva CNSAS și suntem șocați că, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție și la 15 ani de la înființarea arhivei, mai există încă mari instituții ale statului român – SRI, SIE, Armata Română, Inspectoratele județene de poliție (MAI) – care nu au predat toată arhiva pe care o dețin către CNSAS. Ne-a surprins și faptul că uriașa arhivă de la Popești-Leordeni – 27 de kilometri liniari de arhivă – este gestionată de doar 20 de oameni. În timp ce arhiva Armatei e gestionată de 500 de oameni, iar arhiva similară din Germania este gestionată de 6.000 de oameni”, declară deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

Vizita delegației parlamentare a USR PLUS este doar prima etapă într-un demers mai amplu, care vizează cunoașterea temeinică a trecutului totalitar și transparentizarea informației din arhiva fostei Securități, ambele fiind indispensabile pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România.

USR PLUS va iniția mai multe modificări legislative, plecând de la constatarea că, pentru a funcționa eficient, CNSAS are nevoie de mai mulți angajați și de spații extinse de depozitare, implicit de mai multă susținere financiară.