USR PLUS cere măsuri ferme la nivel european în cazul avionului deturnat în Belarus

USR PLUS cere măsuri ferme la nivel european în cazul avionului deturnat în Belarus

USR PLUS condamnă deturnarea de către autoritățile din Belarus a unui avion aflat pe o rută comercială pentru a răpi un jurnalist incomod regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Cerem luarea de urgență a unor măsuri ferme la nivel european. Asemenea acte trebuie să aibă consecințe, dincolo de simple declarații de condamnare. Regimul lui Aleksandr Lukașenko a pus în pericol nu doar cetățeni belaruși, ci și cetățeni ai altor state aflați într-un zbor comercial între două state membre UE, constituind implicit un act de agresiune împotriva cetățenilor europeni și a Uniunii Europene.

Nesancționat, gestul regimului din Belarus ar arăta că suntem dispuși să închidem ochii la acte de piraterie, la terorism de stat și la încălcări flagrante ale drepturilor omului, ceea ce este de neconceput.

Belarus este de mult timp sub dominația unui regim politic care nu mai are nicio legătură cu voința cetățenilor și cu secolul XXI. Vorbim de un stat care nu se mai achită de principalele sale obligații, acelea de a-și proteja cetățenii și de a funcționa în concordanță cu tratatele internaționale la care este parte.

Noi, USR PLUS, am luat poziție fermă încă de anul trecut pe acest subiect, când am propus o declarație a Senatului României de condamnare a încălcării drepturilor omului în Belarus. Declarația a fost adoptată. Astăzi, însă, e nevoie de mult mai mult decât de declarații.

Avem nevoie de sancțiuni și de poziții ferme împotriva Belarusului în plan european și internațional. Vom face demersuri în acest sens inclusiv prin activitatea delegaților noștri la adunările parlamentare ale OSCE, NATO, cât și prin toți ceilalți reprezentanți în structurile europene.