Inițiativă USR PLUS: Scăderi de taxe și impozite pentru cetățenii care investesc în „clădiri verzi”

Inițiativă USR PLUS: Scăderi de taxe și impozite pentru cetățenii care investesc în „clădiri verzi”

Deputatul USR PLUS de Alba, Beniamin Todosiu, a depus un proiect legislativ ce oferă posibilitatea Consililor Locale să scutească sau să reducă impozitul sau taxele pentru proprietarii care au investit în sisteme de încălzire și de producere de energie electrică regenerabilă prin: instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică a clădirilor cu materiale ecologice.

Consiliile locale stabilesc cuantumul scutirilor, sau dacă le aplică, în baza bugetului pe care îl au la dispoziție și în baza planificării bugetare pe care o fac la nivel local.

Vrem să încurajăm consiliile locale să ofere reduceri de la plata taxelor pe imobile locuitorilor, din mediul urban sau rural, care își construiesc sau renovează case cu materiale ecologice sau își instalează panouri solare, ori surse alternative de căldură nepoluante. Considerăm că sumele scutite din impozite pot fi ușor recuperate prin accesarea fondurilor europene din cadrul mecanismului privind Pactul ecologic european. În cele din urmă, fondurile se întorc la cetățean, care investește în a-și construi ori renova o casă care să polueze mai puțin mediul înconjurător și care îi va oferi, pe termen lung, un mediu mai sănătos de trai. Totuși, respectând principiul autonomiei financiare locale, în calitate de legiuitor nu putem propune cât % să reprezinte această scutire de taxe, ea urmând să se facă prin hotărârea administratorului fondurilor locale: consiliul local”, transmite deputatul Beniamin Todosiu, inițiatorul proiectului.

Conform Planului de investiții pentru Pactul ecologic european și Mecanismul pentru o tranziție justă: „Uniunea Europeană este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public național, cât și din partea sectorului privat. Planul de investiții pentru Pactul ecologic european – Planul de investiții pentru o Europă durabilă – prezentat va mobiliza investiții publice și va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE, în special InvestEU, ceea ce ar duce la investiții în cuantum de minimum o mie de miliarde de euro.” 

Sumele puse la dispoziție pentru atingerea obiectivelor sunt: (minim) 100 miliarde EURO, din care regiunile (în cazul nostru, macroregiunile, iar apoi localitățile) pot aplica pentru diverse proiecte cu scop final atingerea neutralității climatice până în 2050.