Europarlamentarii USR PLUS cer explicații pentru cozile de la granița dintre Austria și Ungaria

Europarlamentarii USR PLUS cer explicații pentru cozile de la granița dintre Austria și Ungaria

Europarlamentarii USR PLUS au transmis președinților Comisiei Europene și Consiliului European o solicitare prin care atenționează asupra situației inexplicabile de blocare a liberei circulații de la granița dintre Austria și Ungaria.

Inițiativa este a europarlamentarului Vlad Botoș care a fost sesizat de mai mulți cetățeni că la trecerea de frontieră Hegyeshalom (HUN) – Nickelsdorf (AUT) traficul este foarte lent din cauza verificărilor fără o justificare clară a călătorilor și transportatorilor, acest lucru generând cozi de automobile care staționează ore întregi deși majoritatea doar tranzitează Austria și Ungaria.

După mai mult de un an de la începerea pandemiei, după mai mult de cinci luni de la începutul campaniei de vaccinare în Europa, încă asistăm la dificultăți de călătorie. Deși unele dintre ele sunt în mod clar legate de efortul de a opri răspândirea COVID-19 și ne putem aștepta ca acestea să fie în vigoare cel puțin până la adoptarea certificatului verde, altele par să nu aibă nicio explicație. Verificările între cele două state membre sunt doar verificări de documente, fără nicio legătură cu efortul de oprire a pandemiilor. Considerăm că aceste verificări constante sunt îngrijorătoare și nu respectă dreptul cetățenilor europeni de a călători liber între statele membre, mai ales că cei mai mulți oameni care tranzitează Austria și Ungaria merg să muncească sau au de făcut călătorii esențiale”, spune Vlad Botoș.

Cozile lungi de automobile care se formează la granița maghiaro-austriacă provoacă întârzieri de două până la patru ore, stres inutil pentru călători și prelungirea nejustificată a timpului de călătorie.

În scrisoarea transmisă oficialilor europeni, care sunt solicitați să ceară explicații Austriei și Ungariei, europarlamentarii USR PLUS arată că această situație prelungită trebuie abordată rapid pentru ca cetățenii din Uniunea Europeană să se bucure pe deplin de drepturile și libertățile lor, inclusiv dreptul de a călători liber în întreaga Uniune fără impedimente și fără întârzieri inutile.