Manifestul USR PLUS privind Viitorul Europei. Cetățenii sunt invitați la dezbatere

Manifestul USR PLUS privind Viitorul Europei. Cetățenii sunt invitați la dezbatere

De Ziua Europei, delegația USR PLUS în Parlamentul European a prezentat viziunea USR PLUS pentru Europa de mâine și propunerile partidului pentru Conferința privind Viitorul Europei. Propunerile sunt sub forma unui manifest, la care cetățenii sunt invitați să contribuie. Manifestul este punctul de plecare în Conferința privind Viitorul Europei, care va dura cel puțin un an și care va stabili direcțiile UE pentru următorii ani.

Discuția despre viitorul Europei este importantă atât din perspectiva priorităților europene care trebuie puse pe masă – și cetățenii sunt invitați să-și exprime opinia –, dar și din perspectiva funcționării UE: cum trebuie împărțită puterea de decizie la nivel european, cum să facem să avem o voce mai bine auzită și ascultată la nivel internațional. Intrăm acum într-o etapă în care trebuie să facem în așa fel încât în deciziile la nivel european să se poată implica mai mult cetățenii. Să vorbim de o Uniune Europeană a cetățenilor, pentru că, din punctul meu de vedere, în următorii ani, dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă încredere cetățenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană sau, oricum, ea nu va fi eficientă. Noi, în Parlamentul European, ne-am bătut ca un cuvânt cheie să-l aibă cetățenii, nu doar politicienii, aleșii oamenilor din PE sau din parlamentele naționale, nu doar membrii guvernelor statelor membre”, a declarat Dacian Cioloș, președintele Renew Europe și copreședinte USR PLUS.

Manifestul lansat astăzi de USR PLUS are rolul de a sintetiza ideile cu care intrăm în Conferința privind Viitorul Europei. Aceste idei sunt doar un început pentru o dezbatere amplă pe care vrem să o avem cu cetățenii. UE are un impact imens în viața de zi cu zi a tuturor europenilor, din moment ce 70% din legislația aplicabilă în oricare dintre statele membre provine, de fapt, de la nivelul instituțiilor europene. Soluțiile propuse de noi? De exemplu, pe partea de implicare efectivă a cetățenilor, USR PLUS propune să existe un de exercițiu de consultare de genul Conferinței nu o dată la 10 ani sau la 5 ani, ci în fiecare an. Iar opiniile cetățenilor să nu fie doar o chestiune de bifat, ci să fie luate în considerație foarte serios. În ceea ce privește schimbările la nivel de arhitectură instituțională, noi propunem introducerea dreptului de inițiativă legislativă pentru PE și considerăm că este nevoie de mai multă transparență în modul de desemnare în funcțiile importante la nivel european”, a arătat europarlamentarul USR PLUS Alin Mituța.

Conferința despre Viitorul Europei este și despre ce trebuie să facem pentru ca cei aproape 500 de milioane de cetățeni ai UE să simtă că sunt sprijiniți și reprezentați în acest proiect, așa cum merită să fie. În ceea ce privește capitolul Justiție, ne uităm în primul rând la asigurarea unui acces efectiv, real, nediscriminatoriu la Justiție pentru toți cetățenii Europei, ne uităm și la finanțare astfel încât sistemul să se adreseze nevoilor profesioniștilor din domeniu și ale societății civile. Trebuie să ne uităm și la cadrul de combatere a marii infracționalități, fie că vorbim de exercitarea mandatului funcționarului public, fie că discutăm despre marile rețele de crimă organizată. O prioritate absolută pentru noi este și participarea României la Spațiul Schengen”, a precizat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu.

Winston Churchill spunea: «Un pesimist vede în orice oportunitate un obstacol, însă un optimist vede în orice obstacol o oportunitate». Dacă ar fi să caracterizez acești aproape doi ani de când am preluat mandatele oferite de români, aș spune că am încercat să profităm de orice oportunitate pentru a întări vocea României în UE. În ceea ce privește viitorul Europei, UE nu poate fi un gigant financiar, un loc din care doar vin fondurile europene, și să fie în anumite situații un mignon legislativ. Consider că se impune clarificarea unor competențe și instrumente. Există o așteptare a cetățeanului ca atunci când statul lui nu este pregătit sau nu poate să răspundă, UE să intervină în costum de salvator. Văd o Uniune a solidarității în Sănătate și o Uniune a Sănătății, stabilind și un standard comun de sănătate. Cum ar fi să avem un standard minim european de sănătate? Cum ar fi ca nimeni să nu fie lăsat în urmă? Cum ar fi să facem achiziții comune pentru medicamentele care nu se găsesc în anumite state?”, a declarat europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță.

Intrarea României în UE a fost cea mai mare realizare a noastră de după 1989 și a fost momentul care ne-a adus mai multă siguranță în ceea ce privește democrația și dezvoltarea economică. Încotro trebuie să ne îndreptăm? Cred că UE trebuie să fie mai aproape de cetățeni și cred că ar trebui făcute schimbări pentru ca instituțiile europene să se poată implica acolo unde statul nu reușește să rezolve toate problemele. De exemplu, problema pensiilor și a pensionarilor. Vorbim despre oameni care au muncit o viață întreagă, care au contribuit la sistemul de pensii și care au dreptul la o viață demnă, tihnită. Este rândul statului să se asigure că nu le lipsește nimic. Sunt state unde chiar așa se întâmplă, dar sunt state care au mari probleme în a asigura un trai decent pensionarilor. Din păcate, și România se numără printre ele. În domeniile și în statele unde sunt probleme grave, cred că UE ar trebui să poată interveni, să poată cere și realiza analize ale sistemului care nu funcționează, să ofere soluții bazate pe experiența statelor unde lucrurile merg foarte bine. Nu trebuie să ne fie teamă să învățăm unii de la alții, să schimbăm lucrurile care nu merg”, a declarat europarlamentarul USR PLUS Vlad Botoș.

Prima idee pentru viitorul Europei este legătura clară între economic și social. Sunt transformări majore care au loc. Pe de o parte, pe zona economică, discutăm de desăvârșirea proiectului european, uniunea piețelor de capital, uniunea bancară, ideea de guvernanță economică și de pact de stabilitate și creștere. Pe de altă parte, pe zona socială, cu toții ne dăm seama de un lucru: în pandemie, am văzut cât de importantă este solidaritatea. Am văzut că nu putem discuta de Viitorul Europei fără a vorbi de cea mai importantă parte a sa: cetățenii. Europa nu este numai despre milioane de euro într-un buget, ci despre milioane de cetățeni care crează viitorul Europei”, a arătat și europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru.

Cred că ar trebui înființate mai multe Birouri de informare pentru cetățeni în regiunile istorice ale României și trebuie desfășurate campanii de informare în online. Europa afectează viața fiecărui cetățean, în timp ce fiecare cetățean nu putem spune că știe exact clar cât de mult îi afectează viața UE și statul său de cetățean european, nu putem spune că are toate informațiile despre ce facem noi la Parlamentul European, despre ce face Comisia Europeană și Consiliul, despre cum funcționează mecanismele europene. Cred că informațiile acestea sunt încă departe de oameni. Este foarte important ca oamenii să aibă contact real cu un Birou al UE, cu reprezentanți ai UE care să le explice cum funcționează lucrurile, care sunt valorile europene și politicile, ce drepturi au ca cetățeni și cum și le pot exercita”, a explicat europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe.

Când vrem să ne gândim la viitorul Europei nu putem ignora contextul geopolitic. Suntem la intersecția, la punctul de întrepătrundere a unor interese la nivel geopolitic. Prima prioritate o constituie relansarea dialogului transatlantic cu Statele Unite ale Americii, să găsim energia de a acționa împreună pentru a da credibilitate la ceea ce înseamnă forța democrațiilor liberale la nivel global. Apoi, sunt relația cu China, respectiv cu Rusia. În ceea ce privește extinderea UE, trebuie să avem o politică ambițioasă de extindere pentru cele două zone care geografic și istoric fac parte din Europa: Balcanii și țările din Parteneriatul estic. Moldova este și ea pe lista de priorități a noastră, a României, și va trebui să luptăm în fiecare zi, nu trebuie și nu ne putem permite să uităm de Moldova”, a precizat și europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache.

Manifestul Viitorul Europei reprezintă punctul de plecare al delegației USR PLUS din Parlamentul European în dezbaterile Conferinței privind viitorul Europei. Mai multe informații pot fi găsite și pe site-ul Viitorul Europei, site lansat astăzi și pe care cetățenii pot transmite schimbările pe care le văd necesare în UE.

USR PLUS va organiza dezbateri pe fiecare temă în parte la care vor fi invitați membri, miniștrii USR PLUS, parlamentari și aleși locali.

Textul manifestului: https://viitoruleuropei.ro/…/uploads/2021/05/Manifest.pdf