Parlamentul European a aprobat astăzi Certificatul UE COVID-19, cu amendamentele propuse de europarlamentarii USR PLUS

Parlamentul European a aprobat astăzi Certificatul UE COVID-19, cu amendamentele propuse de europarlamentarii USR PLUS

Documentul vine în sprijinul cetățenilor care doresc să evite carantinarea și izolarea atunci când călătoresc între statele membre UE și este nediscriminatoriu și gratuit, valabil pe hârtie sau în format digital.

Cetățenii UE care fac dovada că au fost vaccinați sau testați pozitiv pentru anticorpi ori negativi pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 vor fi exceptați de la măsurile de restricție de circulație care sunt impuse de statele UE în prezent.

Prin amendamentele susținute de USR PLUS, Parlamentul European recomandă ca testele PCR sau antigen să fie accesibile pentru cetățeni, mergând până la gratuitate, pentru a evita eventualele discriminări.

„Certificatul este un pas mare pentru milioanele de români care vor să muncească și își câștigă existența în Europa. Este un pas spre libertatea și creșterea economică pe care ni le dorim. Rezoluția noastră mai vine și cu un mesaj privind testele accesibile. Trebuie să ne gândim la tineri și la nivelul de trai din România. Un test nu poate costa 400 de lei fără să afecteze tinerii, fără să afecteze cetățenii mai nevoiași. Aceste două merg la pachet, iar Europa a dat azi un mesaj că sprijină libertatea și corectitudinea, iar nu specula făcută în pandemie”, a declarat Nicu Ștefănuță, membru în Comisia de Mediu și Sănătate Publică a Parlamentului European.

„Cetățenii europeni trebuie să-și poată relua călătoriile în siguranță și cu cât mai puțină bătaie de cap cât mai curând. Asta face acest certificat și mă bucur că amendamentul meu privind finanțarea din fonduri europene a infrastructurii necesare pentru implementare a fost inclus în textul adoptat de Parlamentul European, la fel și propunerile privind combaterea fraudelor asociate și necesitatea comunicării publice corecte pe acest subiect”, a subliniat Vlad Gheorghe, membru în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European.

Prin votul de astăzi, Parlamentul European și-a stabilit poziția de negociere cu Consiliul pentru decizia finală privind Certificatul UE COVID-19.

https://www.facebook.com/alianta2020usrplus/photos/a.629995834108315/1198481307259762