USR PLUS, vot pentru monitorizarea electronică a infractorilor, vot pentru protejarea victimelor

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, mult așteptatul proiect de lege privind monitorizarea electronică a infractorilor. Asemenea colegilor senatori, deputații USR PLUS au votat în unanimitate în favoarea propunerii legislative, convinși că votul lor constituie un pas înainte pentru protejarea românilor de infractori și, implicit, pentru salvarea unor vieți.

Această lege este o promisiune veche a politicienilor, reluată de fiecare dată când o femeie era ucisă, ordinul de protecție fiind des încălcat. Prea multe victime, majoritatea femei, au avut de suferit până acum. Multe au plătit cu viața indiferența legiuitorului. Astăzi, în sfârșit, monitorizarea electronică a agresorilor devine lege. Deși proiectul trecuse de Senat în urmă cu un an, zăcea uitat prin sertare, o măsură care ar fi putut salva vieți. Legea vine în sprijinul victimelor, lăsate până acum singure în fața agresorului, va ajuta victimele violenței domestice care trec prin cea mai periculoasă perioadă, cea care urmează momentului în care denunță agresorul”, declară deputatul USR PLUS Iulian Lorincz.

În urmă cu mulți ani, când am auzit pentru prima dată de conceptul de ordin de protecție, mi s-a părut absolut normal să avem și noi prevăzută în legislație o asemenea procedură. Nu la fel de firesc mi s-a părut însă ca, în afară de temerea agresorului de a răspunde penal în situația în care încalcă ordinul de protecție, să nu existe niciun alt impediment în încălcarea acestuia. Practic, prima persoană care află de încălcarea ordinul de protecție este victima, aflată față în față cu agresorul. Avem nevoie de această lege, pentru a putea fi luate măsuri în timp util în cazul în care ordinul de protecție este încălcat, tot mai des, din păcate, după cum ne arată statisticile”, declară deputata USR PLUS Oana Murariu.

În anul 2020, a crescut cu 19% procentul incidentelor de violență domestică față de anul 2019. Judecătorii au emis la nivel național, anul trecut, 8.210 ordine de protecție, dar aproximativ o treime dintre acestea au fost încălcate, procent similar cu cel din ultimii trei-patru ani.

Încă de la intrarea în Parlament la finalul anului 2016, USR a condamnat violența domestică și agresiunile asupra femeilor, a luptat pentru conștientizarea acestui pericol în rândul opiniei publice și a folosit toate pârghiile parlamentare pentru îmbunățirea legislației în domeniu. În aprilie 2018, am depus un proiect similar celui adoptat astăzi de Parlament, proiect trenat din păcate în Camera Deputaților. Am depus și un proiect pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice, adoptat în iunie 2020 de Parlament și intrat deja în vigoare, am întocmit și o hartă a serviciilor sociale pentru victimele violenței domestice și enumerarea poate continua.

Combaterea violenței domestice, inclusiv prin monitorizarea electronică a respectării măsurilor dispuse și prin pedepsirea și descurajarea încălcării ordinelor de protecție, a fost inclusă apoi în programul de guvernare al Alianței USR PLUS.

Nu ne vom opri aici și vom continua să luptăm pentru protejarea cetățenilor României de infractori.