Proiect USR PLUS pentru facilitarea accesului cetățenilor la ședințele consiliilor locale și județene

Proiect USR PLUS pentru facilitarea accesului cetățenilor la ședințele consiliilor locale și județene

Deputații USR PLUS Oana Cambera și Filip Havârneanu au depus o propunere de modificare a Codului administrativ, susținută de parlamentarii USR PLUS, prin care este facilitat accesul cetățenilor la ședințele consiliilor locale și județene. Proiectul asigură, practic, oricărui cetățean acces egal, neîngrădit și transparent la ședințele CL și CJ.

Am promis garantarea transparenței și asta facem! De ce transparență? Pentru că avem datoria informării cetățenilor și, în orice democrație, cetățenia activă trebuie să fie încurajată! Această inițiativă vine și ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care le-am primit de la cetățeni și consilieri locali din țară, în general, și din județul Ilfov, în particular. Suntem încrezători că, în Parlament, colegii se vor poziționa favorabil pentru susținerea transparenței!”, declară deputata USR PLUS Oana Cambera.

Transparența este esențială dacă vrem să recâștigăm încrederea cetățeanului. E timpul să arătăm că nu avem nimic de ascuns și, mai mult decât atât, că ce am promis asta facem. E absolut firesc, așadar, ca cei interesați să poată urmări ședințele de consiliu local și județean. Nu doar rezultatele acestor ședințe sunt importante, dar și modul în care se ajunge la ele contează. Gata cu ședințele în spatele ușilor închise în care se girează combinații și se lucrează în funcție de ordinele dictate de interese meschine”, precizează deputatul USR PLUS Filip Havârneanu.

Proiectul depus modifică OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul introducerii unui articol care prevede explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra ședințele de consiliu și de a le pune la dispoziția cetățenilor, pentru ca fiecare cetățean interesat să aibă acces la lucrările ședinței de consiliu. 

De asemenea, proiectul include o prevedere prin care Regulamentele de organizare din primării să nu mai poată permite încălcarea și limitarea caracterului public al ședințelor. 

Sunt multe administrații în care s-a limitat accesul prin Regulamentele de organizare, invocându-se fie stabilirea unui număr limitat de participanți fizic, fie interzicerea transmiterii pe internet, invocarea imposibilității de transmitere ca urmare a lipsei tehnologiei. 

Ședințele de consiliu local sunt un element esențial în viața comunităților, locul în care se iau deciziile cu impact asupra calității vieții acolo unde locuim. 

Practica actuală, în multe localități și județe, este ca anunțul cu privire la ședința de consiliu să se publice la un avizier, în curtea instituției, îngropat printre alte sute de hârtii, iar cetățenii trebuie să depună o cerere scrisă în vederea permiterii accesului, cerere care poate fi aprobată sau respinsă în mod discreționar. Motivele respingerii variază de la lipsa de spațiu, la ocuparea locurilor disponibile din sală, măsuri de siguranță în contextul pandemic, etc. Deci, ședințele publice nu sunt de facto publice și avem de-a face și cu o discriminare a cetățenilor, pentru aceștia neexistând alternativa urmăririi ședințelor online dacă administrația publică locală alege să nu le transmită din comoditate, lipsa tehnologiei sau chiar interzice expres acest lucru prin Regulament.

Introducerea posibilității transmiterii ședințelor de către consilieri prin mijloace tehnice proprii ar suplini această incapacitate. În plus, este firesc ca această activitate să poată fi preluată și de către consilieri, întrucât, în exercitarea mandatului lor, ei au capacitatea de a sprijini administrația în respectarea principiilor, mai ales acolo unde administrațiile sunt deficitare. 

Inițiativa legislativă vine să repare și discrepanțele dintre localitățile mai dezvoltate din punct de vedere financiar și tehnologic, care au mijloacele audio-video necesare pentru a asigura caracterul public al ședințelor, și cele mai puțin dezvoltate, suplinind lipsurile prin contribuția voluntară a consilierilor locali.

Administrația publică trebuie sprijinită pentru a se putea conecta cu cetățenii care doresc să afle despre proiectele propuse și să se implice în dezbaterile din astfel de ședințe, încurajând astfel cetățenia activă.