Silvia Dinică: „Scopul nostru este ca legea consumatorului vulnerabil să fie una bună, prin care să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie”

Silvia Dinică: „Scopul nostru este ca legea consumatorului vulnerabil să fie una bună, prin care să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie”

Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat au dezbătut proiectul de lege pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil. Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii, a reiterat că definirea „consumatorului vulnerabil” este esențială pentru asigurarea accesului la un trai civilizat pentru sute de mii de familii aflate sub pragul sărăciei.

Legea consumatorului vulnerabil este una pe care o așteptăm de câțiva ani. Scopul nostru este să avem o lege bună, care să producă efecte și care să îi identifice pe consumatorii vulnerabili. Vrem să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie. Proiectul de lege inițiat de coaliția de guvernare definește în mod clar categoria consumatorului vulnerabil și vine cu o serie de măsuri financiare și non-financiare pentru ajutorarea acesteia”, declară senatoarea USR PLUS Silvia Dinică. 

Studiile realizate recent arată că 11% din populația din Uniunea Europeană – 54 de milioane de cetățeni europeni – sunt afectați de sărăcia energetică, ceea ce înseamnă că nu pot plăti energia pe care o consumă. Cu toate acestea, majoritatea țărilor membre ale Uniunii nu au putut identifica exact care sunt consumatorii vulnerabili și, de aceea, nu au putut acorda ajutor mod corespunzător, celor care au nevoie de el. 

La rândul său, președintele Comisiei pentru Energie, infrastructură și resurse minerale, senatorul UDMR Loránt Antal, a afirmat că: „Aceasta este o lege mult așteptată și mult dorită. Important în acest moment este să vedem opinia industriei și a celor asupra cărora legea are impact și să reușim să definim ceea ce înseamnă consumatorul vulnerabil”

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Ministerului Muncii au subliniat faptul că proiectul de lege își propune creșterea numărului de beneficiari și chiar dublarea acestuia, de la 218.000 la 427.000 de persoane. Pornind de la aceste date, senatoarea Silvia Dinică a punctat nevoia colectării și a interconectării datelor despre beneficiarii acestui proiect, pentru a putea obține o viziune unitară și de ansamblu asupra amplitudinii fenomenului sărăciei energetice în țara noastră și a solicitat reprezentanților Ministerului Muncii detalii despre stadiul actual al realizării sistemului informatic. 

„Aceasta nu este o problemă ușor de rezolvat, însă avem o primă formă a proiectului de lege, împreună cu opiniile și perspectivele valoroase ale invitaților de astăzi. Vom găsi modalități pentru a integra propunerile primite. Discuțiile vor continua în această direcție”, a precizat Silvia Dinică. 

La dezbatere au participat atât reprezentanți ai Ministerului Muncii și Ministerului Energiei, cât și reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor direct interesate de problemă, printre care Federația asociațiilor companiilor de utilități din energie; Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE; Asociațiile Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România; Institutul Național de Statistică; Universitatea Babes Bolyai; Universitatea Tehnică din România și alții.