USR PLUS cere audieri publice pentru președintele Consiliului de monitorizare

USR PLUS cere audieri publice pentru președintele Consiliului de monitorizare

USR PLUS cere președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului să respecte toate cerințele legale în procedura de numire a președintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

USR PLUS cere președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, senatorul PSD Matei Constantin-Bogdan, să se asigure că toți candidații propuși pentru funcția de președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități respectă toate cerințele legale ale procedurii. De asemenea, USR PLUS îi cere Președintelui Comisiei să asigure ca audierea să aibă caracter public, aceasta însemnând atât accesul reprezentanților ONG-urilor care au propus candidaturi, cât și al presei – cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică – precum și transmiterea live a audierilor. 

USR PLUS cere expres:

a) respectarea prevederilor Legea 8/2016, art. 6 alin (3):  candidatul trebuie să demonstreze ca ”are expertiză în domeniul drepturilor omului, în mod special în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi”.  Am constatat o lipsă a independenței acestora, afilieri politice și o lipsă a dovezilor care să probeze că au expertiză în domeniul drepturilor omului, în mod special în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Expertiza presupune experiență îndelungată în apărarea și lucrul cu persoanele cu dizabilități și o implicare temeinică și susținută

b) Respectarea prevederilor din Legea 8/2016, art. 5 alin (3):  Organizaţiile neguvernamentale prevăzute la alin. (1) vor face cel puţin două propuneri pentru fiecare funcţie.

USR PLUS consideră că funcția de președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități reprezintă un garant al respectării drepturilor omului în România pentru persoanele cu dizabilități și nu o nouă sinecură pentru un alt politician PSD-ist, fostul senator Gabriel Emanuel Botnariu.