Omagiu victimelor din masacrul de la Fântâna Albă

La 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, USR aduce un omagiu victimelor ororilor sovietice și urmașilor acestora.

Pe 01.04.1941, de teama regimului opresiv totalitar sovietic, un număr de aproximativ 3000 cetățeni români au încercat să se refugieze din calea regimului bolșevic și a Uniunii Sovietice care ocupase abuziv întreaga Basarabie, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. La punctul de frontieră Fântâna Albă (Ucraina de astăzi), fără somație, fără avertisment, grănicerii sovietici au deschis focul asupra celor 3000 de români neînarmați și speriați. 3000 de bărbați, femei, copii și bătrâni au fost uciși sau răniți grav și îngropați cu toții, chiar și cei răniți, în gropi comune.

Avem datoria morală să păstrăm vie amintirea victimelor nevinovate ale comunismului și ale extremismului de orice fel. Avem datoria morală să reiterăm că astfel de evenimente nu reprezintă decât o pată neagră în istorie și că astfel de evenimente nu vor mai avea loc niciodată.

Astăzi, pentru noi nu este o zi oarecare, ci ziua în care promitem că nu vom uita niciodată acest masacru și că nu vom conteni să luptăm împotriva extremismului, a violenței, a șovinismului și a xenofobiei.