Proiect USR PLUS: Reguli mai stricte pentru deputații chiulangii!

Proiect USR PLUS: Reguli mai stricte pentru deputații chiulangii!

USR PLUS a depus un nou proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților prin care sunt stabilite reguli mai stricte pentru motivarea absențelor aleșilor, astfel încât cei care lipsesc nemotivat de la lucrările Camerei să poată fi sancționați cu adevărat. Este timpul să spunem „Stop!” chiulului în Parlament!

Parlamentarii sunt obligați să se prezinte în plen și în comisiile de lucru. Cu toate acestea, an de an sunt înregistrate mii de absențe care nu atrag sancționarea aleșilor, din cauza unor prevederi mult prea permisive sau evazive ale Regulamentelor celor două Camere.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, sancțiunea reținerii a 1% din cuantumul indemnizației pentru absența în plen sau de la ședințele comisiilor poate fi aplicată doar dacă absența nu este motivată. Or, motivarea poate fi făcută printr-o cerere adresată Biroului Permanent sau, și mai simplu, prin intermediul liderului de grup.

Pe baza actualelor prevederi, în anul 2019 s-au înregistrat 3.312 absențe ale deputaților, dintre care au fost motivate 3.246, adică circa 98%. În anul 2020, s-au înregistrat 1.594 absențe, dintre care au fost motivate 1.541, adică 97%.

Sancțiunile pentru absențe sunt inutile și nici nu mai are sens să vorbim de cuantum dacă acestea nu se aplică niciodată, ca urmare a unor motivări ce se fac automat, din pix, în baza unei cereri, fără a prezenta justificări sau documente. Nici eu și nici colegii mei din USR PLUS nu am venit să stăm. Și, pentru că puterea exemplului este esențială, acest proiect este un pas pe care îl facem pentru a crește responsabilitatea parlamentarilor în îndeplinirea obligațiilor ce vin odată cu mandatul atribuit de cetățeni, prin vot”, declară deputata USR PLUS Oana Cambera, inițiatoarea proiectului depus.

Proiectul USR PLUS prevede ca motivarea absențelor să se poată face doar cu anexarea documentelor justificative.

Alte propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților vizează simplificarea procesului birocratic și ușurează fluxul documentelor. Este vorba de renunțarea la semnătura olografă de pe procesul-verbal de ședință a comisiilor, în cazul prezenței online, precum și de renunțarea semnării listei de prezență pentru studiul individual, parte a activității din comisii.

În urmă cu câteva săptămâni, după votul cu mai multe cartele identificat la dezbaterile pe tema bugetului pe 2021, USR PLUS a depus și proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere, respectiv a Statutului deputaților și senatorilor astfel încât furtul la vot să poată fi sancționat, putându-se ajunge la pierderea a peste 80% din indemnizație.