Codurile penale ale lui Dragnea, respinse definitiv în Parlament

Codurile penale ale lui Dragnea, respinse definitiv în Parlament

Codurile penale concepute de Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae în beneficiul lui Liviu Dragnea și al altor corupți au devenit astăzi istorie. Zecile de modificări nocive susținute de PSD și ALDE au fost respinse definitiv de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Deputații USR PLUS au votat pentru respingerea definitivă a sutelor de modificări la Codul penal și Codul de procedură penală pentru care sute de mii de români au ieșit în stradă, iar magistrații au protestat pe treptele tribunalelor.

Astăzi, ne-am despărțit de două mari calamități legislative moștenite din epoca Dragnea. Despre această perioadă, când ele au fost adoptate, ne vom aminti poate peste ani ca fiind vremea când unii infractori sau urmăriți penal din PSD ajunseseră în poziția să-și croiască propriul lor Cod penal și propriul lor Cod de procedură penală. În primul, au încercat să dezincrimineze fapte de corupție, în al doilea, au încercat să complice atât de mult procedura încât nici un judecător să nu-i mai poată condamna și nici un procuror să nu-i mai poată ancheta. Erau pe punctul să arunce România în haos. Am fi devenit raiul penalilor, mai rău decât după legea recursului compensatoriu, atunci când PSD a eliberat anticipat criminali periculoși, care aveau să recidiveze”, declară deputatul USR PLUS Mihai Badea, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Am respins astăzi două legi care nu ar fi trebuit să existe, dezbătute și adoptate într-o comisie care la rândul ei nu ar fi trebuit să existe, votate de o majoritate care ar fi trebuit să aibă treburi mai importante. Dar, nu-i nimic, începem acest mandat reparând, în loc să construim. Astăzi, pentru sutele de mii de oameni care au protestat în stradă, mai bine de doi ani, în orașele României sau peste granițe, parlamentarii USR PLUS au votat pentru respingerea proiectelor Iordache-Dragnea”, precizează și deputatul USR PLUS Andrei Lupu.

Prin legile respinse astăzi, PSD voia dezincriminarea totală a infracțiunii de neglijență în serviciu, înjumătățirea pedepselor pentru delapidare, micșorarea termenelor de prescripție pentru mai multe fapte de corupție, interdicția comunicărilor publice și a declarațiilor despre o persoană urmărită penal, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” cu „probe sau indicii temeinice”, excluderea probelor și alte modificări toxice în interesul infractorilor.

Când PSD și aliații săi au încercat să forțeze adoptarea, pe repede-înainte, a astfel de modificări extrem de nocive, aspru criticate și de partenerii internaționali ai României, USR PLUS a luptat împotriva abuzurilor, a apărat Justiția și lupta anticorupție.

A făcut-o răspicat, atât în Comisia Iordache, cât și în plenul Parlamentului. A întreprins demersuri pentru a stopa propaganda mincinoasă a PSD și pentru ca situația reală din România să fie cunoscută de forurile internaționale. A atacat proiectele și la Curtea Constituțională și a reușit să împiedice PSD să dea legi pentru penali și infractori.

Mai sunt multe de reparat după PSD. Nu ne oprim, reforma continuă!