Silvia Dinică: Avem nevoie de miniștri precum Claudiu Năsui care să scoată la suprafață corupția și mizeria

Silvia Dinică: Avem nevoie de miniștri precum Claudiu Năsui care să scoată la suprafață corupția și mizeria

Senatoarea Silvia Dinică a susținut un discurs în timpul moțiunii simple împotriva Ministrului Economiei Claudiu Năsui. A subliniat că în cele trei luni de zile a reformat și transparentizat activitatea ministerului, afirmând că „Transparența înseamnă să scoți la suprafață toată mizeria și corupția acumulate prin clientelismele politice. De asta avem nevoie. De instituții care să nu fie opace, focare ale unor interese obscure și inaccesibile oamenilor.”

Redăm integral discursul Silviei Dinică: 

„Doamnă președinte de ședință, stimați colegi, 

Știm de ce a fost chemat colegul meu Claudiu Nasui în parlament cu o moțiune. 

Primul pas pe care îl taxați este publicarea tuturor contractelor ministerului economiei din anii trecuți.  Stimați colegi din PSD, transparența nu trebuie să vă sperie, dimpotrivă, ea este un principiu de bază al societăților libere. Prin accesul contribuabililor la informații statul devine mai puțin corupt.

Ce vedem în lista aceea? Aceleași și aceleași firme! an de an! se duceau la târguri internaționale în locuri în care, altfel, sunt destinații de vacanțe de lux. Se duceau pe banii statului. Vacanțe pentru o clientelă specială beneficiară de contracte din bani publici,  sub titulatura generică de „program pentru promovarea exporturilor”. E un program de plimbări prin străinătate! Vacanțe dictate din pix de un așa-numit Consiliu de export, sub oblăduirea unei părți interesate a statului român cu conexiuni în politica înaltă. 

Al doilea pas decisiv pe care  Claudiu Nasui l-a făcut din poziția de ministru al economiei a fost să întrerupă unilateral aceasta mufare a celor puțini și privilegiati la aceste excursii, care nu sunt deloc în folosul exporturilor României. Acest pas a dus PSD la isterie. Închiderea robinetului banilor publici care se scurgeau către această „protipendadă”. Ca dovadă, o bună parte dintre aceste firme abonate la acest fel de contracte, ce să vedeți, nici nu fac parte din lista de exportatori ai României. Confruntați datele deținute de Institutul Național de Statistică cu lista firmelor din aceste contracte. Care exporturi? Vacanțe, stimați colegi! Din bani publici! În Dubai, Las Vegas, Abu Dhabi, Milano, Paris, New York.

Dar cine sunt totuși acei exportatori pe care ziceți că i-am „blocat”?

Haideți să vedem. Iată câteva situații reprezentative.

O firmă din top 10 beneficiari ai programului de mers la târguri pe banii contribuabilului este O firmă SRL.

Firma este abonată la târguri și a participat an de an, bineînțeles.

În total a luat peste 1 milion de lei din banii noștri pentru a merge la târguri în toată lumea, dar mai ales în locuri unde ne-am duce de obicei în vacanță.

Am crede că O firmă SRL este un mare exportator. Firma are zero salariați. A avut la un moment dat unul, dar s-a pierdut. Și are o cifră de afaceri de 61.000 de lei în tot anul 2019.

Adică 5 mii de lei pe lună. În condițiile în care contractele declarate pentru participarea la târguri însumează 2 milioane de lei. Această firmă s-a erijat în mare exportator pentru a se mufa cu aparența legalității la bani publici. 

O să ziceți că este un caz singular. Hai să mai luăm alt caz.

Alt „mare exportator” O altă firmă SRL.

A participat la multiple târguri pe banii statului.

În total firma aceasta a luat 339.000 lei de la stat pentru a se plimba pe banii contribuabilului.

Are fix zero angajați și zero venituri.

Pentru ei e chiar ușor să zică că și-au dublat an de an cifra de afaceri.

Nu de alta dar dublul lui zero e tot zero.

Pe astfel de firme s-au dus banii românilor. An de an.

Transparența înseamnă să scoți la suprafață toată mizeria și corupția acumulate prin clientelismele politice. De asta avem nevoie. De instituții care să nu fie opace, focare ale unor interese obscure și inaccesibile oamenilor. 

De aceea, Claudiu Năsui are susținerea Coaliției de guvernare să curețe și să reformeze Ministerul Economiei, o instituție esențială în relansarea României!”