Alin Apostol: „Educația de prim ajutor este necesară pentru că salvează vieți”

Alin Apostol: „Educația de prim ajutor este necesară pentru că salvează vieți”

Deputatul USR PLUS Alin Apostol a vorbit, în Parlament, despre educația de prim ajutor, care ar trebui să fie prezentă în școlile noastre și să îi ajute pe copii să fie pregătiți pentru a salva vieți.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

„Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Să ne imaginăm următoarele situații:

În pauza mare, la școală, copilul dumneavoastră se îneacă. Un coleg de clasă observă situația și în loc să râdă, îi salvează viața aplicând o manevră simplă. Un alt “sanitar priceput”, observă că bunicul său dezvoltă simptomele unui accident vascular cerebral și, fără să ezite, sună la 112 oferind toate datele de care, în primă fază, medicii au nevoie pentru a minimiza impactul.

70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Educația de prim ajutor este necesară pentru că salvează vieți.

Vă reamintesc că, în 2017, câțiva parlamentari au încercat să introducă educația de prim ajutor ca o materie nouă, obligatorie, în școala românească. Această inițiativă a fost respinsă pentru că, teoretic, Educația de prim ajutor este încorporată în materia Educația pentru sănătate.

Din păcate, Educația pentru sănătate este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie. Mai mult decât atât, în cadrul Educației pentru sănătate, Educația de prim ajutor este reprezentată doar ca un subcapitol al capitolului 9 din manualul de clasa a 5-a și a 6-a.

De la preluarea mandatului, lucrez pentru a găsi soluții ca Educația de prim ajutor să fie prezentă în școlile noastre și să îi ajute pe copiii noștri să fie pregătiți pentru a salva vieți. În ultimele două luni, am intrat în contact cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU. Am cerut părerea Consiliului Național al Elevilor și punctul de vedere al Administrației Prezidențiale.

Concluzia neechivocă este că, la nivel instituțional, este conștientizată utilitatea și necesitatea educației de prim ajutor, ca materie care să ofere competențe pentru viață. Pentru asta, ea trebuie să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică. Nu doar teorie. Sunt de acord că este nevoie de resurse. Trebuie formați profesori și trebuie achiziționate echipamente necesare specifice. Nu am nicio reținere să afirm că există un impact bugetar, însă el este infim față de impactul pozitiv asupra siguranței vieților noastre. În plus putem folosi fonduri europene pentru a diminua impactul bugetar.

Stimați colegi, fac un apel la puterea dumneavoastră de reflecție asupra importanței acestei materii și vă invit să susțineți, alături de mine, acest demers. Vă mulțumesc.”