Beniamin Teodosiu: Eliminarea pensiilor speciale ar restabili echitatea în România

Beniamin Teodosiu: Eliminarea pensiilor speciale ar restabili echitatea în România

Deputatul USR PLUS de Alba Beniamin Teododosiu a vorbit în Plenul Camerei Deputaților despre eliminarea pensiilor speciale și restabilirea echității sociale.

„Stimate domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi vizează un subiect extrem de important: pensiile speciale. Înainte de a începe expunerea mea, vă adresez o întrebare: cum ați trăi cu o pensie de 15 lei pe lună? Cu siguranță este mai puțin decât a costat micul dejun și cafeaua fiecăruia dintre dumneavoastră în această dimineață. Doar cu acești bănuți o bunică din Alba a trăit în ultimii ani lună de lună.

La polul opus, un pensionar de lux din România încasează, în fiecare lună, aproximativ 15.000 de euro. Aceasta este valoarea celei mai mari pensii speciale aflată în plată. Este de 5000 de ori mai mare decât pensia bunicii din Alba, despre care vă spuneam.

Unde este echitatea, dragi colegi? Unde este egalitatea în drepturi despre care vorbește Constituția României?

Actualul Parlament al României are obligația legală și morală să elimine toate pensiile speciale, astfel încât toți pensionarii români să fie egali în fața statului și să primească pensia după aceleași reguli. Avem obligația față de cei care ne-au trimis în Parlamentul României să eliminăm privilegiile inechitabile și să tratăm pensionarii cu aceeași unitate de măsură. Și vă rog să începem cu parlamentarii care nu merită privilegii mai mari față de românul simplu.

În prezent, în România, avem două sisteme de pensii în funcție de persoane. Marea majoritate a românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit, pe când o minoritate primește după diverse sisteme de calcul instituite prin legi speciale. De ce trebuie să instituim privilegii speciale și nu tratăm toți românii cu aceeași unitate de măsură, dragi colegi?

Statul român a plătit în 2020 cu 60% mai mult pentru aceste indemnizații, comparativ cu anul 2016. Este vorba despre un efort bugetar de 10 miliarde de lei în 2020, față de aproximativ 6,3 miliarde, cât s-au cheltuit în 2016.

Uniunea Salvați România a inițiat primul proiect de lege de desființare a pensiilor speciale. Am avut și avem curajul să vorbim despre această inechitate cu efecte grave în societatea românească. Când am reușit să aprobăm o formă de impozitare a pensiilor speciale, Curtea Constituțională a sărit să apere acest privilegiu. De ce nu sare să apere sutele de mii de pensionari români care trăiesc lunar cu mai puțin de 150 de euro pe lună, cea mai mică pensie din Uniunea Europeană?

Vechea clasă politică ne spune acum public că își dorește desființarea acestor pensii, însă în realitate ele au tot crescut și s-au adăugat noi categorii de pensionari speciali. Am văzut în ultima perioadă colegi parlamentari care duc o luptă pe rețelele de socializare împotriva pensiilor speciale, deși, cu ceva vreme în urmă, se grăbeau să le voteze cu două mâini. E bine că s-au trezit și acum.

Dragi colegi, de la tribuna Parlamentului României, vă rog ca, indiferent de culoarea politică, să facem front comun pentru eliminarea pensiilor speciale și să aducem echitatea între pensionarii români.

Pe cei care nu înțeleg de ce trebuie eliminate aceste privilegii, îi invit în Alba, acolo unde o bunică trăiește lunar cu 15 lei. Îi invit să o privească în ochi și să îi spună de ce pentru legiuitori ea valorează mai puțin decât un „special”.

Vă mulțumesc și vă doresc luciditate, astfel încât să votați pentru eliminarea pensiilor speciale”.