Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS s-au vaccinat împotriva COVID-19

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS s-au vaccinat împotriva COVID-19

Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS, și miniștrii USR PLUS din Guvern s-au vaccinat, miercuri, împotriva COVID-19, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

Este important pentru ca România să reintre într-o logică firească, într-o logică de sănătate publică. Le recomand tuturor celor care ne urmăresc să se înscrie, să meargă să se vaccineze. Este singura cale prin care putem, sperăm noi anul acesta, să ieșim din logica pandemiei și să intrăm într-o logică firească, de țară normală, care se dezvoltă. Vaccinul e sigur, vaccinul e necesar. Tuturor le recomand: Mergeți să vă vaccinați!”, a declarat vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR PLUS.

Probabil că a fost cel mai puțin dureros vaccin pe care l-am făcut vreodată. Cred că recunoștința noastră trebuie să meargă sau, dacă nu recunoștință neapărat, măcar o conștientizare a faptului că avem acces la acest vaccin datorită științei și datorită comunității europene care nu numai că a încurajat crearea vaccinului din timp, ci a negociat pentru noi toți, pentru toate țările din UE. România are acces la vaccin printre primele țări din lume, procesul de vaccinare merge și se va îmbunătăți în fiecare zi așa încât fiecare român care își dorește să facă acest vaccin să aibă acces la el”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Vaccinurile sunt cea mai mare invenție din istoria umanității, este foarte greu să ne imaginăm cum arăta lumea înainte de vaccinuri, atunci când 1 din 3 copii mureau în pruncie, atunci când toată lumea trăia permanent cu frica unor boli. Iată că, din nou, știința și modernitatea vin cu soluții pentru a scăpa de această criză. Asta, așa, niște gânduri pentru că este important să ne uităm și din perspectivă. În ce privește partea de fonduri europene, chiar în prima ședință a Guvernului din care fac parte s-a spus că trebuie să găsim soluții pentru a finanța atât personalul implicat în campania de vaccinare, cât și centrele suplimentare de vaccinare din fonduri europene. Am muncit foarte mult în astea două săptămâni și pot să vă spun, acum să vă confirm că avem soluțiile de finanțare, vom realoca din banii europeni. Vom realoca în jur de 300 de milioane de euro pentru, repet, plata personalului implicat în campania de vaccinare și pentru centrele suplimentare”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

De aproape un an ne luptăm cu acest virus, cu SARS-CoV-2, un virus care ne-a afectat sistemul de sănătate, avem presiune pe spitale, ne-a afectat economia. În domeniul pe care îl gestionez, ne-a afectat foarte grav, pentru că fără călătorii, fără transporturi sunt afectate companiile, care au pierderi de venituri. Ne-a afectat pe plan personal, pe apropiați, prieteni, rude. Și calea cea mai sigură să ieșim ca societate mai puternici, să ne refacem economia, să ne refacem viața normală pe care o aveam înainte este vaccinarea. Îndemn pe toți românii să se vaccineze, să ieșim împreună, ca societate, mai puternici din această provocare. Eu am făcut-o la rând, acum când am trecut în faza a doua. Este un proces foarte simplu, dar care ne va asigura acea întoarcere la normalitate”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acest vaccin este rezultatul unui efort susținut al comunității de cercetare și care arată foarte bine cum cercetarea fundamentală și cea aplicativă pot da rezultate. De asemenea, este un argument solid pentru a privi cu mult mai multă atenție comunitatea de cercetare din România, proiectele pe care le inițiază sau cele care sunt în etape mature și pentru a oferi toate mijloacele prin care putem susține, pentru că fără cercetare nu putem imagina inovația și nu putem imagina rezultate pentru societate. Încurajez românii să se vaccineze, e un efort mic, dar care ne poate aduce mult mai aproape de momentul în care să ne putem îmbrățișa părinții, de momentul în care copiii noștri pot merge la școală și, de asemenea, de momentul în care economia va reporni”, a precizat și ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman.