Iulian Bulai: TVR trebuie să fie o televiziune puternică. Planul USR PLUS de reformă

Iulian Bulai: TVR trebuie să fie o televiziune puternică. Planul USR PLUS de reformă

Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a organizat, astăzi, o dezbatere privind situația actuală și viitorul TVR.

În cadrul dezbaterii s-a discutat despre modalitatea de administrare a Televiziunii Publice, misiunea și menirea acesteia, modul de alegere al conducerii, reglementarea legislativă prin care se poate începe reformarea TVR, dar și următorii pași care ar trebui realizați pentru a începe acest proces.

„Noi, USR PLUS, ne dorim o reformă, inclusiv legislativă, a TVR, ne dorim ca această coaliție de guvernare să facă din TVR o televiziune puternică. Alternativa ar fi fie să o desfințăm și să conservăm arhiva, fie să o lăsăm într-o situație gri, în care cheltuiește bani publici cu foarte puțină valoare adăugată. Niciuna dintre aceste variante nu e de preferat.“, a spus, în cadrul dezbaterii, deputatul Iulian Bulai.

La dezbatere au participat Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Vlad Tăușance, Răzvan Chiruță (Newsweek), Cristian Delcea (Recorder), Dan Tăpălagă (G4Media), Sorin Ioniță (Expert Forum), Mircea Toma (ActiveWatch) și Cătălin Teniță (deputat USR PLUS și membru al Comisiei).

Caracterul de serviciu public, mai mult decât o pură instituție de presă, informativă, al Televiziunii a fost subliniat și de Sorin Ioniță, și de Mircea Toma și Ioana Avădani, iar independența editorială a fost un aspect accentuat de toți participanții.

În contextul în care conceptul de „misiune“ publică a TVR a fost intens criticat, s-a discutat despre nevoia de viziune, de definire a rolului social al Televiziunii (care ar trebui să combine informația de presă, inclusiv investigațiile, cu divertismentul și cultura, inclusiv cea înaltă), și au existat puncte de vedere nuanțate despre necesitatea ca TVR să aibă câștiguri economice, în condițiile în care publicitatea difuzate este limitată, în prezent, prin lege.

Audiența a fost un alt subiect abordat, nu din perspectiva cifrelor absolute și în competiție cu ratingul comercial, ci în ceea ce privește reprezentativitate la nivel național și acoperirea unor nevoi cât mai variate, însă reale, ale potențialilor telespectatori.

Una dintre concluziile la care s-a ajuns în urma acestor discuții este aceea că modelul actual de management al TVR este unul ineficient, iar pentru a începe remedierea situației ar trebui separarea funcției de președinte al Consiliului de Administrație de cea de director general.

Comisia pentru Cultură va organiza, în perioada următoare, întâlniri pe același subiect, al viitorului Televiziunii Publice, și cu angajații și colaboratorii TVR, alte dezbateri similare urmând să aibă loc și în ceea ce privește Societatea Română de Radiodifuziune.