Coaliția guvernamentală din Senat a depus un proiect de digitalizare a lucrărilor Senatului României

Coaliția guvernamentală din Senat a depus un proiect de digitalizare a lucrărilor Senatului României

Grupul USR PLUS din Senat este co-inițiator al proiectului de digitalizare și de transparentizare a activității legislative din Senat, proiect depus de grupurile senatoriale ale coaliției de guvernământ.

Proiectul de modificare a Regulamentului Senatului prevede instituirea unei Aplicații pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL, proiectele și propunerile legislative urmând să fie depuse fie prin interfața publică, accesibilă doar senatorilor, deputaților, respectiv Guvernului.

Interfața privată ar urma să aibă două secțiuni: una dedicată depunerii proiectelor legislative de către senatori și deputați, respectiv una dedicată depunerii proiectelor legislative de către Guvern. Toate propunerile legislative înaintate prin AGIPL vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă, urmând ca senatorii să primească certificate digitale calificate, care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă.

Conform inițiativei, accesul în interfața publică a AGIPL va fi liber, orice cetățean având posibilitatea de a depune electronic o propunere legislativă, dacă îndeplinește criteriile impuse de lege, pe care o va semna cu semnătură electronică extinsă.

Președinta Senatului, Anca Dragu, s-a pronunțat, recent, în favoarea digitalizării și transparentizării lucrărilor camerei superioare a Parlmanentului.

Anca Dragu: Am identificat lipsa unui instrument de management al documentelor în institutie. Practic, știm când a intrat un document în instituție, dar nu știm parcursul acestui document, unde a stat, câte zile a stat, iar noi avem niște răspunderi regulamentare cu privire la aceste termene. Voi introduce acest sistem de administrare a documentelor în instituție.”

Radu Mihai, liderul grupului USR PLUS din Senat: „Ani de zile ne-am luptat pentru a scoate ștampila din instituțiile publice și, în cele din urmă, am reușit. A venit rândul Senatului să modernizăm circuitul inițiativelor legislative de la depunere și până la votul final, astfel încă Senatul să înceapă să lucreze în secolul XXI, digital.”

Proiectele și propunerile legislative se vor putea depune la Senat și în format fizic. De asemenea, întrebările și interpelările senatorilor vor putea fi depuse atât în format fizic cât și în format electronic.