Jocurile din Parlament, finalizate la CCR: Pensiile speciale de zeci de mii de lei scapă de impozitare!

Jocurile din Parlament, finalizate la CCR: Pensiile speciale de zeci de mii de lei scapă de impozitare!

Decizia de astăzi a Curții Constituționale pe proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, decizie venită la capătul a patru amânări, face ca pensiile speciale de 60-70.000 de lei pe lună să nu dispară. Cel puțin încă un timp de acum înainte. Decizia de astăzi face ca pensionari „speciali” precum Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și alții asemenea să-și încaseze liniștiți, în continuare, pensiile speciale de sute de ori mai mari decât cele ale românilor de rând. Așteptăm motivarea CCR, dar reamintim că parlamentarii USR au avertizat, înainte de votul final din Parlament, că există un risc major ca proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie, în forma convenită de PSD și PNL, neconstituțional.

În ședința Camerei Deputaților din data de 17 iunie 2020, PSD și PNL au decis să fie lăsat în sertarele Parlamentului proiectul USR privind impozitarea pensiilor speciale, agreând, în schimb, să voteze proiectul PSD, modificat pe repede-înainte într-o ședință a Comisiei de buget, desfășurată în paralel cu plenul.

Prin vocea deputatului Claudiu Năsui, USR a atenționat asupra faptului că un proiect de o asemenea importanță nu poate fi făcut pe genunchi, într-o ședință fulger a comisiei de specialitate. Avertismentul USR a fost ignorat și proiectul convenit de PSD și PNL a fost votat.

Ulterior, tot prin voința celor două partide, proiectul de lege a fost resupus votului, a doua zi, pe 18 iunie 2020, într-o ședință comună a celor două Camere, moment în care reprezentanții USR au avertizat, încă o dată, că se riscă o vulnerabilizare a proiectului în eventualitatea unei sesizări la Curtea Constituțională.

Argumentele susținute în plenul Camerelor reunite de reprezentanții USR în data de 18 iunie:

Dan Barna, deputat și copreședinte al USR PLUS – „Ceea ce se întâmplă astăzi, (…) băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi (…). Practic noi, ieri, am încheiat legea nr. 396. Și-a încheiat procedura parlamentară, acum venim şi îi mai agăţăm nişte „zurgălăi” pe care Curtea Constituţională să-i observe, şi în felul acesta ne asigurăm încă de acum că tot demersul, toată bucuria de ieri a cetăţenilor, de fapt se va întoarce de la Curtea Constituţională. Şi fiecare demers de genul acesta – pentru că asta este ironia, spunem… „lasă, că o reparăm peste o lună, că ne mai zice Curtea un pic şi peste o lună mai tragem o dată…” – fiecare demers, prin care Curtea Constituţională are ocazia să respingă eliminarea sau să aprobe impozitarea pensiilor speciale, nu face decât să crească frustrarea şi revolta cetăţenilor şi să-i facă să înţeleagă că Parlamentul şi clasa politică de fapt nu vrea soluţionarea acestei probleme. Aici suntem astăzi!

Şi închei foarte simplu, pentru că până la urmă suntem la un pariu de argumente juridice. Dumneavoastră spuneţi că devine mai constituţională cu această reglementare, noi spunem că această reglementare pur şi simplu „dinamitează” orice credibilitate de constituţionalitate a legii.

Şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă Curtea Constituţională va respinge, pe acest temei, acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră! Simplu, democratic, corect!”.

George Dircă, senator USR – „Aplicarea unui impozit nu aduce atingere dreptului la pensie specială a parlamentarului! Faptul că impozitezi nu trebuie supus votului plenului comun şi, atenţie, discutăm despre o lege, despre Codul fiscal.

Arătaţi-mi şi mie când vreodată Codul fiscal a fost adoptat în procedură în plen reunit? Şi ştim la fel, domnule coleg, de la care aveam foarte mari pretenţii, că fiecare lege trebuie să fie modificată prin aceeaşi procedură prin care ea a fost adoptată.

Deci, dacă ieri aţi făcut un lucru bun şi aţi impozitat pensiile speciale cu 85%, astăzi faceţi un lucru greşit şi transformaţi neconstituţional proiectul pe care l-aţi făcut ieri, a cărui procedură parlamentară s-a încheiat şi asupra căruia nu mai aveţi votul nici măcar să-l aduceţi în discuţie astăzi”.