Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail cere explicații cu privire la voturile prin corespondență pierdute

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail cere explicații cu privire la voturile prin corespondență pierdute

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a trimis, astăzi, o scrisoare către Biroul Electoral al Circumscriptiei  43 pentru a cere explicații cu privire la voturile prin corespondență ale cetățenilor din afara țării care nu au ajuns la destinație. 

Scrisoarea integrală:

Buna ziua,

Am constatat din informațiile oficiale publicate de către Biroul Electoral că doar ceva mai mult de jumătate dintre cetățenii care au solicitat să voteze prin corespondență au primit confirmari ca plicurile pe care le-au trimis cu votul au ajuns la destinatie.

De asemenea, am primit numeroase semnale de la cetateni romani din Diaspora care au fost notificati de faptul ca votul lor prin corespondenta nu ajuns, cu toate ca l-au trimis cu saptamani bune inainte. Sunt si situatii in care doua persoane au semnalat ca au trimis in acelasi moment, din acelasi loc, plicurile cu votul si au avut surpriza sa primeasca mesaje diferite – una ca votul a ajuns, o alta ca nu a ajuns.

Date fiind aceste elemente ingrijoratoare, va solicit urmatoarele clarificari:

– Cate plicuri au ajuns si au fost inregistrate in Romania?

– Cate plicuri au ajuns si au fost inregistrate la locatiile din strainatate?

– Ce masuri aveti invedere pentru a verifica daca toate plicurile ajunse la destinatie au fost inregistrate?

– Ce masuri aveti in vedere pentru ca cei aproape douazeci de mii de cetateni care au solicitat sa voteze prin corespondenta dar care au fost notificati ca votul lor nu a ajuns sa fie informati si pe alte cai ca pot merge sa voteze astazi si maine la oricare dintre sectiile de votare din afara granitelor?

Cetatenii romani aflati in afara tarii trebuie sa isi exprime neigradit si cu usurinta dreptul la vot, impreuna cu toti ceilalti cetateni, iar statul roman are indatorirea sa se asigure ca dreptul lor de a vota nu va mai fi niciodata afectat asa cum s-a intamplat in mai multe ocazii, cel mai grav anul trecut la alegerile pentru parlamentul European.

Cu stima,

Radu Mihail

Senator USR, Circumscriptia 43