Proiecte USR, blocate în Camera Deputaților

Proiecte USR, blocate în Camera Deputaților

Mai multe proiecte USR care vizează subiecte importante, precum prevenirea infecțiilor intraspitalicești și accesul cetățenilor la informații de interes public, sunt blocate în Camera Deputaților prin nediscutarea lor în comisiile de specialitate. Deși figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei de peste o lună, aceste proiecte sunt împiedicate a fi adoptate, astfel încât prevederile lor, benefice pentru toți românii, nu pot intra în vigoare.

După un model devenit tradițional, aplicat și în cazul inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice”, vechile partide politice împiedică adoptarea în Parlament a proiectelor susținute de USR prin nediscutarea lor în comisiile de specialitate.

Un nou episod s-a consumat astăzi, când patru proiecte, inițiate de parlamentari USR și aflate pe ordinea de zi a plenului de mai bine de o lună, nu au putut fi dezbătute și votate din cauza absenței rapoartelor comisiilor de specialitate.

Cele patru proiecte sunt:

Proiect „Stop infecțiilor nosocomiale!”, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18881).

Inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu și Adrian Wiener, proiectul a trecut de Senat, se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din data de 20 octombrie, dar nu poate fi dezbătut și votat pentru că nu are raport din partea Comisiilor pentru muncă și pentru sănătate.

Proiect pentru transparentizarea informațiilor de interes public și pentru ușurarea accesului cetățenilor la acestea (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18851). Este vorba de crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie cuprinse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele.

Inițiat de deputatul USR Claudiu Năsui, proiectul a trecut de Senat și este înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din data de 30 septembrie. Nu a primit, însă, nici acum raport în Comisia pentru cultură.

Proiect pentru ca toți românii să aibă acces în mod gratuit și liber, permanent, la formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I și Partea a II-a (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18852). Formatul electronic gratuit și liber ar urma să fie document portabil (PDF) și să fie accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare, astfel încât toți românii să poată citi o lege, când este publicată.

Inițiat de deputatul USR Claudiu Năsui, proiectul a trecut de Senat și este înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din data de 6 octombrie. Nici acum nu are raport din partea Comisiei juridice.

Proiect pentru transmiterea terenului fostului Parc Cireșarii din administrarea Ministerului Educației și Cercetării în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18936).

Inițiat de deputata USR Cristina Prună, proiectul a trecut de Senat și se află pe ordinea de zi a plenului Camerei din data de 20 octombrie, doar că nu a fost dezbătut și nu a primit raport în Comisiile juridică, pentru administrație publică și pentru învățământ.