Senatorul Radu Mihail: Plenul Senatului poate vota maine #FărăPenali

Senatorul Radu Mihail: Plenul Senatului poate vota maine #FărăPenali

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, susține că Plenul Senatului poate vota mâine propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”.

Radu Mihail: Suntem într-o situație în care legea a fost confiscată de persoane precum Șerban Nicolae sau Carmen Dan care au refuzat constant să pună această propunere legislativă în dezbaterea Comisiei Juridice. Avem un raport preliminar favorabil din partea Comisiei de Constituționalitate, care este comisie coraportoare, dar chiar și fără raportul comun, propunerea legislativă poate intra la vot, în plenul de mâine. Este inițiativă cetățenească foarte simplă, pe care 1 milion de români au înțeles-o și pe care o susțin.”

Radu Mihail a adăugat că inițiativa legislativă #FărăPenali a trecut de validarea Curții Constituționale și care a fost adoptată de către Camera Deputaților astfel încât nu poate fi blocată de „o cutumă” a Senatului privind lipsa unui raport din partea unei Comisii.

El a mai amintit că USR a făcut mai multe demersuri pentru a se asigura că cele două comisii se întrunesc pentru a discuta inițativa și de a avea un raport, demersuri care au fost constant blocate de PSD. De asemenea, Radu Mihail a mai adăugat că în cadrul Comitetului Liderilor, care va avea loc mâine dimineață, va cere încă o dată punerea inițativei #FărăPenali pe ordinea de zi a Plenului Senatului, pentru a fi votată.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Radu Mihail a explicat că prezența senatorului USR George Dircă la Biroul Permament de ieri, 9 noiembrie 2020 a fost legată strict de promovarea reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”.

Radu Mihail: „Pentru a ne asigura că respectăm calendarul care face posibil organizarea referendumului asupra inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile parlamentare, era esential ca aceasta să fie trecută pe ordinea de zi a plenului din această săptămână, nu săptămâna trecută sau acum două săptămâni, nu săptămâna viitoare. Pentru USR, #FărăPenali este foarte importantă, poate cea mai importantă inițiativă legislativă din actuala legislatură.”

 De asemenea, Radu Mihail a respins categoric insinuările conform cărora, prin prezența la lucrările Biroului Permanent al Senatului, USR ar fi făcut jocul politic al PSD.

Radu Mihail: „Este absurd să crezi că USR se joacă cu semnăturile a 1 milion de români și să facă blat cu PSD. Vă aduc aminte că PSD a blocat timp de 3 luni  discutarea initiativei în Comisia Juridică.”