Proiect USR, adoptat în Parlament: Procesul de inființare al unui ONG, simplificat

Proiect USR, adoptat în Parlament: Procesul de inființare al unui ONG, simplificat

Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul inițiat de deputatul USR Claudiu Năsui al cărui scop este simplificarea și debirocratizarea sectorului non-profit. Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul deputatului Claudiu Năsui propune trei măsuri concrete:

  1. Eliminarea declarației de beneficiar real pentru majoritatea asociațiilor 
  2. Simplificarea condițiilor pentru înființarea unui ONG
  3. Reducerea actelor inutile din documentele existente

„Prin acest proiect eliminăm foarte multe cazuri în care se cere acea faimoasă declarație de beneficiar real, un chin birocratic pentru foarte multe persoane. Sunt lucruri pe care le-am făcut deja în sectorul comercial și vrem să se oglindească și în sectorul non-profit. Treaba ONG-urilor este să se ocupe de domeniul lor de activitate, nu de hârtii inutile pentru stat, și nici să nu fie amendate dacă nu au completat un formular. Genul acesta de legi pot să facă din Parlament o instituție mai credibilă în ochii oamenilor. Sunt legi care nu ajută pe cineva anume, ci ajută pe toată lumea și toată industria non-guvernamentală.”, a transmis deputatul USR Claudiu Năsui în Parlament.

Proiectul (PL-x nr. 613/2020) modifică OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații în sensul înscrierii din oficiu a beneficiarilor reali acolo unde entitățile vizate au în componență doar persoane fizice, al scăderii numărului minim al asociaților fondatori și al simplificării documentelor care trebuie depuse la înregistrare, ușurându-se astfel constituirea unei asociații. Povara birocratică și economică care apasă în prezent organizațiile nonguvernamentale nu este nici necesară, nici utilă, ci doar generează costuri, hârtii și cozi în plus.

Proiectul face parte din pachetul de debirocratizare și transparentizare anunțat de USR în luna iulie a acestui an. Detalii aici: https://www.usr.ro/2020/07/16/sapte-proiecte-usr-pentru-debirocratizare-transparentizarea-activitatii-statului-si-simplificarea-vietii-romanilor/