USR, singurul vot în Comisia buget din Senat împotriva legii care oferă noi privilegii și super-imunitate conducerii ASF

USR, singurul vot în Comisia buget din Senat împotriva legii care oferă noi privilegii și super-imunitate conducerii ASF

Senatoarea USR Ramona Dinu a fost singura care a votat azi, în Comisia de buget, finanțe a Senatului, împotriva propunerii legislative a deputatului PNL Florin Roman care acordă noi privilegii și o super-imunitate conducerii ASF.

În cadrul dezbaterilor, Ramona Dinu a depus încă o dată toate cele 15 amendamente pe care USR, prin Claudiu Năsui, le-a propus la Camera Deputaților, amendamente care ar fi eliminat imunitățile și privilegiile, însă acestea au fost respinse.

Propunerea legislativă de modificare a OUG 93/2012 creează imunități nejustificate pentru conducerea ASF, cu efecte catastrofale pentru piața asigurărilor, a pensiilor private şi a instrumentelor financiare, prejudiciind iremediabil interesele consumatorilor de servicii financiare din România.

Exonerarea de răspundere a conducerii ASF – prevăzută de art. I, punctul 2, din Proiectul de Lege este fără precedent în legislația din România și prezintă multiple probleme legale, constituționale, economice, iar legătura pe care inițiatorul proiectului o face cu situația funcționarilor BNR nu se susține. ASF are atribuții de control și supraveghere asupra pieței serviciilor financiare  similare Consiliului Concurenței, Agenției Națională de Administrare Fiscală, ANPC etc.

Ramona Dinu: ”Este inimaginabil ca o asemenea propunere să vină din partea unui deputat liberal și până acum PNL să nu dezavueze această enormitate juridică și economică. Nu e nimic liberal în a asigura super-imunitate penală pentru conducerea unei agenții care controlează activitatea pe o piață vastă în cadrul căreia doar activele fondurilor de pensii private Pilonul II valorează cca. 70 miliarde de lei și care ar trebui să aibă grijă de felul în care sunt administrate aceste fonduri de pensii private ale românilor sau felul în care asigurătorii prezenți în piață respectă drepturile clienților lor. Cum poți exonera de răspundere pe cineva care trebuie să aibă grijă de fondurile de pensii când știi foarte bine cum au încercat Dragnea și Teodorovici să naționalizeze Pilonul II de pensii iar ASF s-a făcut preș în fața lor? Crede cineva că beneficiind de o asemenea super-imunitate, nu ar pune un funcționar ASF, numit politic,  comanda venită de la partid mai presus decât interesul românilor de rând? Senatorii USR vor vota împotriva propunerii și, dacă ea este adoptată de camera decizională, o vom ataca la Curtea Constituțională.”

În opinia USR, asemenea prevederi ar duce la blocarea efectivă a posibilității tragerii la răspundere a persoanelor responsabile și, totodată, la abuzuri și pasivitate în exercitarea atribuțiilor care le revin funcționarilor ASF.

USR consideră că propunerea se aseamănă surprinzător cu cele venite din partea PSD, de suboronare a autorităților de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenței.