Senatul dă liber la achiziția de servicii juridice de către instituțiile publice. USR a votat împotrivă

Senatul dă liber la achiziția de servicii juridice de către instituțiile publice. USR a votat împotrivă

Senatorii USR au votat împotriva inițiativei legislative propusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc și, respectiv, senatorii PNL Daniel Fenechiu și Nicoleta Pauliuc, de abrogarea articolului I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative care interzice instituțiilor publice care au departamente juridice sau persoane angajate în funcții de consilieri juridici să achiziționeze servicii juridice de la cabinete și case de avocatură.

În expunerea de motive, cei trei senatori de la PSD și PNL consideră că pe de o parte, condițiile economice precare din anul 2012 au dispărut și, pe de alta, că departamentele sau serviciile juridice din variile instituții ale administrației publice centrale sau locale ar fi depășite de complexitatea chestiunilor juridice actuale.

George Dircă: ”Propunerea vine să elimine un act normativ prin care consilierii juridici erau lăsați să-și facă treaba pentru care erau perfect pregătiți iar contractarea de servicii de asistență juridică se făcea doar în cazuri bine motivate, pentru procese complexe, ce necesitau o expertiză specializată. Actuala propunere va face ca experiența departamentelor juridice să fie dată la o parte, înlocuită cu consultanța juridică la prețuri exorbitante. Această măsură nu ușurează accesul la justiție, ba din contră”.

USR atrage atenția că unele din cele mai răsunătoare cazuri de corupție au avut ca obiect servicii juridice supraevaluate acordate instituțiilor sau companiilor de stat.

Toți senatorii PNL și PSD au votat în favoarea inițiativei legislative. Inițiativa a trecut cu 107 voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotriva” (senatorii USR) și o abținere