Stop infecțiilor nosocomiale! Proiectul USR pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, la votul Parlamentului

Stop infecțiilor nosocomiale! Proiectul USR pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, la votul Parlamentului

La solicitarea USR, pe ordinea de zi a ședinței de marți a Camerei Deputaților a fost introdus proiectul de lege, inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu și Adrian Wiener, care stabilește cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale.

Depus în luna mai, proiectul (https://bit.ly/2TaHxmc) are ca scop creșterea nivelului de siguranță pentru pacienții îngrijiți în unitățile medicale, plecând de realitatea că infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă cea mai importantă amenințare, deoarece are impact negativ asupra evoluției stării de sănătate, prelungește durata de spitalizare și crește costurile înregistrate.

Cu toții am văzut dezastrul provocat de aceste infecții în cazul răniților de la Colectiv și mărturiile tulburătoare ale unor cadre medicale care mărturiseau că, în ciuda cifrelor oficiale, mulți pacienți fuseseră infectați în maximum 48 de ore de la internare.

În România, între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecții nosocomiale, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, în condițiile în care țara noastră raportează, potrivit statisticilor europene, de 10 ori mai puține infecții decât în alte țări din UE.

Printre prevederile proiectului USR:

– Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea și îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităților sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească și boli infecțioase.

– Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duș și grup sanitar propriu.

– Organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secții de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM.

– Asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienți și vizitatori.

– Asigurarea condițiilor pentru derularea permanentă a activității laboratorului de microbiologie din spitale.

– Clarificarea rolului medicilor curanți, unităților medicale, direcțiilor de sănătate publică județene și Institutului Național de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

Proiectul USR a primit deja votul Senatului și facem un apel către toate partidele parlamentare pentru a fi adoptat marți și de Camera Deputaților.

Pacienții din România au nevoie de această lege, cum are nevoie și sistemul medical în ansamblul său.