Hoția zilei! În timpul pandemiei, PSD oferă sporuri în plus pentru angajații de la Președinție, Guvern și Parlament

Hoția zilei! În timpul pandemiei, PSD oferă sporuri în plus pentru angajații de la Președinție, Guvern și Parlament

PSD, ignorând nevoile reale ale României afectate de criza de sănătate publică și criza economică, a impus astăzi, în Parlament, adoptarea unei legi care majorează sporurile unor categorii de bugetari. Deoarece există suspiciuni serioase că proiectul de lege este neconstituțional și, în plus, PSD continuă să acorde în stânga și în drepta bani care oricum nu sunt în bugetul țării, deputații USR au votat împotriva proiectului de lege și vor strânge semnături pentru sesizarea Curții Constituționale.

Dacă marți au primit noi privilegii membrii Consiliului de Administrație al Autorității de Supraveghere Financiară, la inițiativa PNL și cu sprijinul PSD, azi a venit rândul unor alți angajați la stat să beneficieze de „mărinimia” PSD. Este vorba de funcționari publici și personal contractual de la Parlament, Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului, care vor putea cumula sporul de 15% pentru „complexitatea muncii” cu sporul de 15% pentru „activitatea legislativă”. Până acum, cumulul nu era permis de Legea salarizării unitare.

Modificarea a fost impusă de PSD la Camera Deputaților, Cameră decizională, cu ignorarea totală a formei adoptate de Senat, ceea ce ridică serioase suspiciuni de neconstituționalitate a proiectului de lege.

Proiectul inițial, depus de deputatul PSD Claudiu Manda, prevedea exceptarea Jandarmeriei și a altor instituții din domeniul apărării de la publicarea salariilor (transparență impusă de amendamentul inițiat de deputatul USR Cristian Seidler la Legea Salarizării unitare). Între timp, Guvernul PNL a dat OUG 1/2020 și a rezolvat problema Jandarmeriei, care, de când a fost adoptată legea, nu-și făcea publice salariile.

Deputații USR au votat, astăzi, împotriva proiectului PSD, pe de o parte din cauza suspiciunilor de neconstituționalitate, pe de altă parte pentru că nu considerăm că este cazul a fi acordate, continuu, privilegii angajaților la stat, în timp ce angajații de la privat, cei care duc tot greul economiei, resimt din plin efectele negative la pandemiei.

De la ce s-a pornit și unde s-a ajuns cu această lege. S-a pornit cu ideea că anumite salarii ar trebui să nu fie publice. Între timp, ordonanța dată de Guvern a rezolvat această chestiune și nu toate salariile din domeniul public din România mai sunt publice. E absurd, din moment ce formula lor de calcul se află oricum în Legea salarizării. La Camera Deputaților, s-au mai acordat niște sporuri de 15% pe motiv de ’nediscriminare‘, pentru că așa facem noi în România. În timpul crizei, pentru ca unii angajați la stat să nu se simtă discriminați le creștem salariul cu 15%”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR PLUS atrage atenția și asupra faptului că celebra Lege-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a salarizării, prezentată de PSD românilor ca o mare realizare și ca rezultat al unui amplu proces de analiză, consultare și dezbatere, a fost deja modificată de peste 25 de ori.