Victorie pentru mediul de afaceri. Două proiecte USR de debirocratizare, adoptate în Parlament

Victorie pentru mediul de afaceri. Două proiecte USR de debirocratizare, adoptate în Parlament

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, două proiecte inițiate de deputatul USR Claudiu Năsui al căror scop este eliminarea birocrației din mediul de afaceri. Proiectele vor merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Este vorba despre proiectul care vizează debirocratizarea contabilității microîntreprinderilor prin declarațiile intermediare solicitate de ANAF, (Pl-x nr. 598/2020). Cu toate că legea nu o cere, ANAF solicită aceste raportări intermediare până și de la microîntreprinderi, deși utilitatea lor este aproape zero și nu sunt decât un chin pentru contribuabil.

Al doilea proiect adoptat vizează debirocratizarea în ceea ce privește plata impozitului pe imobilele cu destinație mixtă, și rezidențială, și ne-rezidențială, (Pl-x 600/2020).

În prezent, este un calvar costisitor, oamenii sunt nevoiți să depună un raport de expertiză ca să afle cât au de plătit. Proiectul simplifică calculul impozitului și elimină suprabirocrația cu care se confruntă contribuabilii. Concret, clădirile încadrate ca fiind „clădiri cu destinație mixtă” nu vor mai avea nevoie de întocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani.

„Sunt proiecte care ajută mediul privat, nu au impact bugetar. Prin ele înlesnim activitatea economică, se produce mai multă valoare în mediul privat și se îmbogățește în felul ăsta, și durabil, și bugetul de stat. Mai sunt încă trei proiecte, din șapte, de adoptat din pachetul de transparentizare și debirocratizare. Continuăm procesul de debirocratizare de care România are mare nevoie, țara noastră se poate face bine”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, inițiatorul proiectelor de lege.