Vlad Alexandrescu, inițiativă legislativă pentru înăsprirea pedepselor în cazul traficului de minori

Vlad Alexandrescu, inițiativă legislativă pentru înăsprirea pedepselor în cazul traficului de minori

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a depus o inițiativă legislativă pentru modificarea Codului Penal și înăsprirea pedepselor în cazul traficului de minori și a abuzurilor sexuale la care sunt supuși minorii.

Astfel:

  • va crește perioada de prescripție a răspunderii penale pentru faptele prevăzute la art art. 210 şi art. 211 din Codul Penal
  • ”obligarea la comiterea de fapte prevăzute de legea penală” devine infracțiune 
  • Crește de la 3 la 4 ani pedeapsa minimă pentru ”oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimțământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane”
  • Crește de la 3 la 5 ani pedeapsa minimă pentru ”recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia”.
  • Crește la 7 ani de închisoare pedeapsa minimă atunci când fapta a fost săvârșită în condițiile art. 210 alin. (2) sau  în vederea exploatării sexuale a unui minor.
  • Crește de la 3 la 4 ani pedeapsa minimă în cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituției s-a realizat prin constrângere

Vlad Alexandrescu: ”Protejarea minorilor și combaterea abuzurilor împotriva minorilor au constituit o prioritate pentru mandatul meu de senator și consider că este necesară armonizarea unor texte de lege din Noul Cod Penal cu standardele minime stabilite de Directiva 2011/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, precum și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/629/JAI a Consiliului, care trebuia transpusă integral de România până la data de 6 aprilie 2016, precum și de Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Dincolo orice date statistice, rămâne suferința victimelor și rămâne imaginea tristă a României în lume, o țară care nu este capabilă să-și protejeze cetățenii, nici măcar minorii. Marii traficanți și clanurile infracționale scapă de mâna justiției, iar noi până acum ne-am uitat la ei neputincioș

Cel mai recent Raport al Uniunii Europene, publicat în 2018, menține în continuare România ca prim stat de origine a victimelor traficului de persoane la nivel european, raportând un procentaj de 74% cetățeni români din totalul de victime identificate în UE și un procentaj de 61% dintre acestea exploatate sexual. Comisia Europeană atrage atenția asupra numărului disproporționat de mare de rețele românești de trafic de persoane în raport cu restul statelor europene.

 De asemenea, Raportul privind traficul de persoane realizat de către Departamentul de Stat al SUA, menționează că România ”nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, însă depune eforturi semnificative în acest sens”.