Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost ales coordonatorul Renew Europe în Comisia Specială de luptă împotriva cancerului

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost ales coordonatorul Renew Europe în Comisia Specială de luptă împotriva cancerului

Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță a fost ales marți drept coordonator al grupului Europarlamentar Renew Europe în cadrul Comisiei de luptă împotriva cancerului BECA (Special Committee on Beating Cancer). Membrii comisiei vor vota miercuri conducerea acesteia.

În calitate de europarlamentar cu activitate în comisia de Sănătate publică și Mediu (ENVI), eurodeputatul Nicu Ștefănuță și-a asumat o nouă responsabilitate în Parlamentul European în lupta împotriva Cancerului, maladie care, conform datelor EuroStat, ar urma să producă decesul a peste 1,3 milioane de europeni doar în anul 2020

Europarlamentarul Renew Europe și-a susținut în fața comisiei candidatura prin care urmărește o serie de obiective pentru Comisia Europeană precum garantarea accesului egal la tratament pentru toți pacienții europeni, indiferent de naționalitate, promovând reducerea costurilor pentru medicație și combaterea penuriei medicamentoase, programe europene de prevenție, promovarea unui stil de viață sănătos, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening la nivelul Uniunii.

„Lupta împotriva cancerului este una dintre marile provocări ale generației noastre. În media și în spațiul public, vorbim despre cancer ca și cum ar fi o singură boală, dar nu este. În realitate, termenul cancer cuprinde un grup destul de mare de diferite tipuri și subtipuri de mutații genetice, ceea ce face ca visul de a găsi un glonț de argint ca singur remediu pentru toate să fie improbabil. Dacă pentru actuala pandemie COVID-19, am putea găsi în cele din urmă un vaccin, nu putem spune același lucru despre cancer, unde avem nevoie de o abordare mai largă.

Subcomisia specială pentru combaterea cancerului are misiunea de a analiza diferite modalități prin care să combatem cancerul la nivelul uniunii, de la promovarea programelor de prevenție, la promovarea unui stil de viață sănătos, combaterea fumatului și a consumului de alcool, în special în rândul adolescenților și adulților tineri, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening pentru a crește depistările precoce. De aceea, este crucial bugetul programului de sănătate EU4Health să fie unul substanțial, care să permită atingerea ambițioaselor sale obiective” a declarat Nicolae Ștefănuță.

Despre Nicolae Ștefănuță

Nicolae Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.