Radu Mihail: ”În acest moment, în România, «alegeri libere și corecte»  înseamnă asigurarea condițiilor pentru a permite fiecărui român care vrea să voteze să o facă în siguranță!”

Radu Mihail: ”În acest moment, în România, «alegeri libere și corecte» înseamnă asigurarea condițiilor pentru a permite fiecărui român care vrea să voteze să o facă în siguranță!”

Senatorii USR Radu Mihail și George Marussi s-au întâlnit azi cu delegația a OSCE care a efectuat o vizită la Parlamentul României. Discuțiile s-au concentrat asupra mai multor aspecte legate de viitoarele alegeri care vor avea loc în România, printre care: legislația privind organizarea alegerilor din acest an; accesul la mijloacele de informare în masă și transparența surselor de finanțare ale campaniilor electorale.

În timpul discuțiilor cei doi reprezentanți OSCE, Vladimir Misev și Ksenya Dashutsina, Radu Mihail – senator USR de Diaspora – a subliniat faptul că, pe de o parte, dreptul cetățenilor de a vota trebuie respectat și garantat prin măsuri menite să îi permită acestuia să și-l exercite în deplină siguranță și – pe de alta – asigurarea legitimității aleșilor locali și a parlamentarilor printr-o prezență semnificativă la vot. De asemenea, Radu Mihail a subliniat că autorităție trebuie să ia măsuri active, adaptate actualei situații de pandemie, și nu numai declarativ pentru a asigura o prezență masivă la vot.

Radu Mihail: ”Legitimitatea aleșilor nu poate fi asigurată decât printr-o prezență mare la vot. Autoritățile trebuie să asigure fiecărui cetățean român, indiferent de unde domiciliază el, condiții pentru a putea să-și exercite, în siguranță, dreptul de a vota. Măsuri precum prelungirea duratei de vot de la o zi la două; găsirea unei soluții acceptabile pentru cetățenii români din Diaspora care, din cauza restricțiilor de circulație și a reducerii programului de lucru în ambasade si consulate nu au reușit să-și reînnoiască actele de identitate românești; creșterea numărului de secții de vot, pentru a preîntâmpina cozile ar putea fi unele dintre acestea. În cazul României și în contextul actual, «alegeri libere și corecte» înseamnă asigurarea condițiilor pentru ca fiecare cetățean român care vrea să voteze, să voteze în siguranță. Legitimitatea aleșilor este direct proporțională cu numărul celor care i-au ales.”

Întâlnirea senatorilor USR Radu Mihai și George Marussi cu delegația OSCE a durat aproape o oră și s-a desfășuarat la Grupul USR din Senatul României.