Inițiativă legislativă pentru îmbunătățirea condițiilor de vot din Diaspora la alegerile parlamentare din Decembrie

Inițiativă legislativă pentru îmbunătățirea condițiilor de vot din Diaspora la alegerile parlamentare din Decembrie

Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, a depus o inițiativă legislativă pentru îmbunătățrea condițiilor de vot în Diaspora și reprezentarea corectă a românilor de pretutindeni în Parlamentul României.

Astfel, conform noii propuneri legislative, românii din diaspora vor avea la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an, pentru a evita formarea cozilor la secțiile de votare din străinătate. Propunerea legislativă ține cont de faptul că este puțin probabil ca până la data alegerilor condițiile epidemiologice să se îmbunătățească semnificativ atât în România, cât și în Europa sau în Statele.

Pe de altă parte propunerea legislativă asigură aplicarea corectă a normei de reprezentare pentru circumscripția 43, conform numărului de cetățeni cu pașaport românesc aflați în străinătate, urmând ca numărul de parlamentari de Diaspora să fie mărit la 10 deputați și 4 senatori. În contextul pandemiei, inițiativa USR mai prevede și reducerea numărului de semnături necesare în vederea candidaturii de la 1% la 0,5%.

Radu Mihail: ”Suntem în linie dreaptă în pregătirea alegerilor, iar în diaspora, după cum se ştie, totul este decalat cu două săptămâni pentru alegerile parlamentare. Trebuie să acordăm mai multă atenţie problematicii specifice diasporei la alegeri, respectiv asigurării condiţiilor pe care le-am avut anul trecut la prezidenţiale, pentru ca totul să se desfăşoare bine şi ca toţi românii din diaspora care vor să poată vota în condiţii decente Noi vrem 300 de parlamentari dar, din păcate, în legislatura care vine nu se va întâmpla acest lucru, așa că trebuie să ne asigurăm că Diaspora are parlamentari ca și celelalte circumscripții, cu respectarea normei de reprezentare. Voi continua să insist ca aceste puncte să fie adoptate deoarece ele sunt esențiale pentru o Diasporă care a demonstrat că îi pasă și că vrea să aibă un cuvânt de spus în transformarea României.”