Deputatul USR Daniel Popescu: Lipsă totală de transparență a Ministerului Sănătății cu privire la deficitul de personal din sistem

Deputatul USR Daniel Popescu: Lipsă totală de transparență a Ministerului Sănătății cu privire la deficitul de personal din sistem

Parlamentarul USR Daniel Popescu reclamă problemele de la nivelul Ministerului Sănătății în ceea ce privește furnizarea de date și informații pe care ar trebui să le dețină și să le transmită din oficiu sau la solicitarea expresă a unei persoane, fie ea simplu cetățean sau parlamentar.

Deputatul USR a vorbit în declarația sa despre „bătaia de joc” cu care reprezentanții Ministerului Sănătății au formulat răspunsul la o interpelare pe care parlamentarul a adresat-o d-lui Nelu Tătaru cu privire la gradul de ocupare a posturilor de medici specialişti de la nivelul fiecărui judeţ din România, inclusiv de la nivelul judeţului Suceava (județ care a trecut recent printr-o criză epidemiologică severă).

În adresa sa către dl. Nelu Tătaru , Daniel Popescu i-a reamintit Ministrului Sănătății că România se află în criză de personal medical, solicitându-i cu această ocazie cele mai recente date despre acest subiect. Potrivit deputatului USR, cauzele deficitului de personal medical sunt numeroase, însă cea mai importantă este, în opinia sa, migrația absolvenților și practicienilor în străinătate, la care se adaugă faptul că „România nu face aproape nimic pentru a contrabalansa acest fenomen prin atragerea de personal medical din alte state”, inclusiv din afara UE, cum este cazul Republicii Moldova.

„Este o rușine națională să avem șansa enormă de a primi medici vorbitori de limba română pe teritoriul nostru și să nu o valorificăm din motive birocratice și de proastă gestiune a activității. Conform unui răspuns la o interpelare pe care am adresat-o în 2018, la nivelul judeţului Suceava, gradul mediu de ocupare cu medici era de 65%. De exemplu, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, gradul de ocupare era de 64% (!), la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc de 54% (!). Spitalul Orăşenesc Gura Humorului era într-o situaţie şi mai gravă – cu 48% grad de ocupare (!), iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajungea doar la 41% (!).”, a afirmat Daniel Popescu.

Deputatul USR a subliniat lipsa totală de considerație pe care reprezentanții Ministerului Sănătății o arată față de acest subiect.
„Răspunsul primit din partea Ministerului este — practic — o bătaie de joc, având în vedere că nu mi s-a furnizat nicio informație dintre cele pe care le solicitam cu privire la ocuparea posturilor de medici specialiști per județ. Motivul solicitării era unul foarte clar: aș fi dorit să fac o comparație între datele pe care Ministerul Sănătății mi le-a furnizat în noiembrie 2018 și cele disponibile în acest moment, pentru a vedea dacă s-a înregistrat sau nu o îmbunătățire a situației referitoare la deficitul de personal din sistemul de sănătate, pe fondul bulversant pe care l-a reprezentat și încă îl reprezintă pandemia de Covid-19”, a menționat Daniel Popescu.

Deputatul nu a putut face însă acest lucru, întrucât reprezentanții Ministerului Sănătății au formulat un răspuns în care au fost cu totul ignorate întrebările formulate de parlamentarul sucevean.

„În acest context, nu pot decât să remarc că gradul de profesionalizare, responsabilitate și transparență de la nivelul Ministerului Sănătății este în acest moment unul deosebit de scăzut, ceea ce este extrem de îngrijorător într-un context în care Sănătatea continuă să se afle în criză”, a mai spus Daniel Popescu.

Pe acest fond, parlamentarul Daniel Popescu a solicitat ministrului Nelu Tătaru să reconsidere întrebarea care i-a fost adresată și să ia măsurile care se impun pentru o mai bună gestiune a activității și a datelor statistice de la nivelul ministerului pe care îl conduce, inclusiv prin îmbunătățirea calității personalului responsabil de aceste date.