USR a atacat la CCR legea care restrânge numărul de concurenți pe piața produselor energetice

USR a atacat la CCR legea care restrânge numărul de concurenți pe piața produselor energetice

USR a atacat, vineri, la Curtea Constituțională a României legea (P-lx 303/ 2020), inițiată de PMP și “greii” PNL și PSD și votată inclusiv de UDMR, care restrânge numărul de concurenți pe piața produselor energetice.

Amintim că proiectul votat, pe 2 septembrie de Camera Deputaților, primise aviz negativ și de la Guvern și a fost și respins de Senat aproape în unanimitate. De asemenea, subliniem că după ce USR a tras un puternic semnal de alarmă privind disfuncționalitatea proiectului, mai mulți parlamentari au înțeles, în final, că legea va scoate de pe piață sute de firme mici și mijlocii a căror obiect de activitate este comercializarea motorinei, în consecință reprezentanți ai mai multor partide au semnat sesizarea USR.

“În premieră, o lege care a trecut transpartinic prin parlament are toate șansele să pice tot din cauza unui atac transpartinic la CCR. După ce a trecut legea, mai mulți parlamentari au înțeles cât de distrugătoare va fi. Astfel încât sesizarea USR a fost semnată nu doar de USR și PNL, ci și de parlamentari de la PMP și chiar de la PSD.”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui.

USR arată în sesizare că sunt încălcate mai multe articole din Constituție, printre care:

Art. 11 alin. (1) din Constituție, “Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte.” Acest text al Legii fundamentale se referă la unul dintre principiile fundamentale ale încrederii între state în raporturile lor internaționale: principiul bunei credințe.

Art. 15 alin. (2) din Constituție, “Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”. Astfel, potrivit dispozițiilor constituționale și legale invocate în sesizare, suntem în prezența unei reguli imperative de la care nu se poate deroga în materie civilă sau fiscală.

Art. 45 din Constituție, Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa și exercitarea acestora in condițiile legii sunt garantate.”

Art. 135 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din Constituție, “Economia României este economie de piata, bazată pe libera inițiativă și concurență. Statul trebuie sa asigure: libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție.”

Consultă sesizarea USR: