Senatul adoptă declarația inițiată de USR pe situația din Belarus, cu două săptămâni întârziere!

La mai mult de două săptămâni de la momentul inițierii de către USR a unei declarații de condamnare a încălcării drepturilor omului în Belarus, declarația a fost citită și adoptată în Senat.

”În Belarus au loc zilnic abuzuri, regimul președintelui Alexandr Lukașenko nu ezită să folosească violența împotriva propriilor cetățeni, drepturile omului sunt călcate în picioare sub ochii întregii Europe. Cred că este important ca mesajul românesc de solidaritate cu oamenii aflați pe străzile orașelor din Belarus să fie auzit. Cum ar fi fost dacă în 1989 primele reacții dinspre Occident ar fi venit nu imediat, în decembrie, ci după câteva luni? Pentru USR PLUS, contează fiecare moment în lupta pentru valori europene și democrație oriunde în lume și vom sprijini lupta celor care vor democrație.”, a transmis și Dan Barna, președintele USR.

”Ne bucurăm că a fost adoptată această declarație. Cetățenii din Belarus se luptă pentru drepturi și libertăți și împotriva unor abuzuri care nu s-au mai văzut în Europa de trei decenii, asta contează cel mai mult. Pentru USR PLUS este un obiectiv să sprijinim prin orice mijloc democrația și drepturile omului în Europa și în lume. Mai avem două declarații care așteaptă la sertar, ambele de importanță majoră pentru România și pentru regiune. Declarația pe reforma administrativă din Ucraina așteaptă din luna iunie, iar declarația care reafirmă condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov trebuia adoptată chiar atunci, când am propus-o noi, pe 23 august. Avem nevoie de mult mai multă hotărâre și promptitudine în tratarea subiectelor fierbinți de politică externă în Parlamentul României.”, a declarat Radu Mihail, liderul grupului USR din Senatul României.

”Pentru USR PLUS subiectele de politică externă rămân esențiale și vom continua să le tratăm cu importanța meritată. Dinamica actuală a relațiilor internaționale, mai ales în regiunea noastră, ne arată că este obligatoriu să fim prezenți în dezbaterea marilor subiecte de politică externă. USR PLUS este principalul promotor al democrației liberale în România și în baza acestor principii își construiește și poziția față de evenimentele externe. Susținem ferm drumul către libertate în Belarus și în orice alt stat aflat într-o situație similară”, a adăugat și ofițerul pentru relaţii internaţionale al USR, Mihai Sandu.