Începutul anului școlar: o responsabilitate doar a părinților și a școlii?

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au realizat primul Ghid cu norme sanitare pentru începutul anului școlar 2020-2021. Noutatea prezentată în noul document este reprezentată de declarația pe proprie răspundere pentru părinți. Acest document are un dublu rol: pe de-o parte condiționează accesul elevilor în incinta școlii, iar pe de altă parte, se încearcă o exonerare de răspundere a școlii în situația în care unul dintre elevi ar fi infectați cu Covid-19.

Astfel, părintele trebuie să completeze documentul, declarând că în ultimele 14 zile:

• Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potențial infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).;
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19;
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune;
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) atrage atenția asupra câtorva aspecte pe care le va semnala atât  ministrului Educației   cât  si Ministrului Sănătății :

1. Având în vedere că declarația pe proprie răspundere se supune prevederilor Codului Penal, cum anume se poate demonstra că un copil nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune? Cu alte cuvinte, cum ar trebui părintele să își asume un fapt pe care nu îl cunoaște și nici nu l-ar fi putut cunoaște? Consider că se impune o formulare mult mai clară prin care părintele să fie obligat să își asume răspunderea în niște condiții precise.

2.  Consider că se impune realizarea unui ghid pentru părinți prin care să poată determina cu exactitate eventualele simptome care caracterizează o afecțiune cu potențial infecțios. Multe Asociații de părinți au venit deja cu soluții.

3. Dacă de prezentarea acestei declarații pe proprie răspundere depinde accesul în școală, care este cadrul normativ la nivel normativ primar care ar permite o astfel de restricție a dreptului constituțional la învățătură?

4. Ce se întâmplă cu elevii care au împlinit vârsta de 18 ani? Conform Codului Civil, aceștia dobândesc capacitate de exercițiu deplină, fapt care semnifică că aceștia sunt cei care trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere.

Mai mult, Cristina Iurișniți atrage atenția că responsabilitatea părinților este esențială, însă nu ar trebui să fie pusă toată această presiune doar asupra lor: Este nevoie de o implicare constantă și proactivă a autorităților publice locale. Cine va face triajul epidemiologic la intrarea în școală? Cine va verifica zilnic aceste declarații pe propria răspundere? De asemenea, mă aștept ca autoritățile locale să aloce fonduri suficiente pentru achiziționarea dezinfectanților, dar și pentru angajarea personalului care să asigure igienizarea periodică a sălilor de curs și a spațiilor comune.

Așadar, DA pentru responsabilitate și responsabilizare concertată asumată  conform competențelor instituționale!

Prin urmare, autoritățile și instituțiile trebuie să dea un exemplu de bună practică în ceea ce privește protejarea elevilor și a profesorilor, dar și a comunității.