Silvia Dinică: Accesul la educație ar putea rămâne preferențial și după achiziționarea celor 250.000 de tablete

Silvia Dinică: Accesul la educație ar putea rămâne preferențial și după achiziționarea celor 250.000 de tablete

Senatoarea USR, Silvia Dinică, atrage atenția Ministerului Educației că mulți profesori și elevi pot rămâne în continuare în afara procesului educațional, după publicarea Ordinului de Ministru privind aprobarea necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive prin Programul Național “Școala de acasă”.

“În vreme ce citeam ordinul emis de Ministerul Educației am identificat mai multe probleme care, în lipsa unor măsuri adecvate de remediere, vor duce la tratament preferențial în ceea ce privește accesul la educație și, implicit, la copii lăsați în afara educației.

Conform studiului publicat ieri de World Vision România, vedem că peste 55% dintre părinţi nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie. Dacă, totuși, în familie există un telefon cu conexiune la internet, copiii nu mai au dreptul la tablete? Este suficient un singur dispozitiv pentru o familie cu mai mulți copii? De asemenea, nu este clar ce se întâmplă cu copiii care au mai mulți frați la școală. Vor putea beneficia fiecare dintre ei de câte un dispozitiv?

Mai mult, aproximativ 1.900 de cadre didactice nu au vreun dispozitiv cu acces la internet pentru a putea preda online. Acestea au fost, însă, uitate complet în Ordinul de ministru. Nu există nicio referire la asigurarea suportului pentru cadrele didactice în ceea ce privește predarea online, chiar dacă pe 15 iulie, Ministrul Educației, Monica Anisie, declara că cele 250.000 de tablete și laptopuri care urmează a fi achiziționate vor ajunge “la copiii și profesorii fără acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea orelor online”.

Pentru că doresc ca România să ofere tuturor copiilor săi un acces egal la o educație de calitate, am depus un amendament, care a și fost adoptat de către Senat, la un proiect de lege inițiat de Guvern pentru aprobarea finanțării din fonduri europene inclusiv pentru Programele Naționale ce au drept scop susținerea dezvoltării sistemului de educație prin învățare online. Proiectele pentru accesarea de fonduri europene vor trebui deja demarate de către Guvern pentru a putea fi achiziționate suplimentar tablete și instrumente cu conexiune la internet, acolo unde este nevoie.

Nu mai avem mult timp, septembrie este aproape aici, și în orice scenariu previzionat, nu avem voie să fim la fel de nepregătiți ca în martie.” a declarat Silvia Dinică.