Conectăm școlile la internet. Inițiativă USR, adoptată

Conectăm școlile la internet. Inițiativă USR, adoptată

Camera Deputaților a adoptat astăzi o serie de modificări la Legea educației naționale, iar printre ele se numără și propunerea USR ca primarii să fie obligați să asigure accesul la internet pentru toate școlile din localitatea lor.

Învățământul online este extrem de important în această perioadă, a fost și în starea de alertă, va fi probabil și în toamnă. Suntem cu toții îngrijorați în ceea ce privește calitatea actului didactic și a modului în care vom gestiona această situație de criză sanitară, criză socială și, mai ales, criză educațională. USR a propus o clarificare din perspectiva administrațiilor locale, reglementând obligația lor de a asigura accesul la internet în toate unitățile de învățământ, pentru că, știm foarte bine, primarii răspund de tot ceea ce înseamnă dotare în școlile în care învață copiii noștri. Amendamentul nostru a fost acceptat și înglobat în legea adoptată astăzi. Trebuie să punem accentul pe acest tip de învățare, care devine complementar tipului clasic. Procesul de digitalizare trebuie să continue. Pandemia ne-a obligat să forțăm digitalizarea societății, inclusiv în învățământ”, declară deputata USR Cristina Iurișniți.

Amendamentul USR prevede introducerea unui alineat nou la art. 111 din Legea educației naționale (nr. 1/2011): „Autoritățile administrației publice locale asigură accesul la internet al tuturor unităților de învățământ în localitățile în care acestea își exercită autoritatea”.

Propunerea a fost formulată, întâi, într-un proiect de lege depus de deputata USR Cristina Iurișniți, la mijlocul lunii iunie, în scopul conturării cadrului normativ necesar pentru ca învățarea în mediul online să devină o realitate.

USR a formulat, de altfel, o serie întreagă de propuneri pentru ca activitatea școlară să poată fi reluată în toamnă în condiții de siguranță pentru elevi, cadre didactice și, implicit, părinți. Printre ele, implementarea unui sistem hibrid de educație, sprijinirea elevilor care au nevoie de recuperarea pregătirii școlare și demararea susținută a racordării școlilor și grădinițelor la apă curentă, construirea toaletelor acolo unde nu există. Mai multe detalii: https://bit.ly/307DECQ