PSD, ALDE și UDMR interpretează abuziv deciziile CCR și fac jocuri politice cu sănătatea românilor

PSD, ALDE și UDMR interpretează abuziv deciziile CCR și fac jocuri politice cu sănătatea românilor

Parlamentarii USR au votat împotriva propunerii legislative care permite Parlamentului – și nu Guvernului – să stabilească data alegerilor parlamentare, propunere depusă de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Attila exclusiv din interese electorale meschine.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, pe repede-înainte, în aceeași zi, chiar dacă este vorba de o interpretarea abuzivă a deciziei Curții Constituționale referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali.

Prin poziția adoptată astăzi, PSD, ALDE și UDMR au pus, încă o dată, propriile interese electorale meschine înaintea sănătății cetățenilor României, în condițiile în care situația infectărilor cu noul coronavirus arată că pandemia nu scade în intensitate, ba din contră.

Deși suntem într-un moment îngrijorător, cu raportări zilnice de peste 1.000 de cazuri noi de infectări cu COVID-19, PSD, ALDE și UDMR vor ca tot ei să stabilească și data alegerilor parlamentare, deoarece, spun ei, așa a decis Curtea Constituțională. Total fals! Cele două situații nu sunt deloc identice sau simetrice, CCR menționând în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali. Ori, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare și nici nu suntem în situația unei absențe a reglementării în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgență până la încetarea acesteia, iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Scrie în Constituție la art. 63”, declară senatoarea USR Florina Presadă.

O dovadă a calculelor electorale cinice făcute de PSD și majoritatea construită în jurul lui a reprezentat-o și respingerea propunerii Alianței USR PLUS ca alegerile locale – a căror dată a fost stabilită tot de Parlament, fără prea mare atenție la criza de sănătate publică – să se desfășoare timp de două zile.

Dacă propunerea Alianței USR PLUS ar fi fost acceptată, clasa politică ar fi creat premisele pentru un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță. Se vede, însă, că pentru unii politicieni contează mai mult procentele pe care le visează în alegeri decât sănătatea și viața românilor!