USR, amendamente constructive în cadrul dezbaterilor din Senat la legea carantinei

USR, amendamente constructive în cadrul dezbaterilor din Senat la legea carantinei

În cadrul discuțiilor pe marginea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, senatorul USR Vlad Alexandrescu a propus mai multe amendamente prin care a încercat să echilibreze imperativele respectării drepturilor omului cu constrângerile asigurării sănătății publice.

Trăim o situație specială, o dată la o generație, dar chiar și așa trebuie să ne asigurăm că nu lăsăm loc pentru abuzuri: nici din partea statului asupra cetățeanului și nici a individului asupra legii. Amendamentele pe care le-am propus asigură acest echilibru. În același timp, conformarea individuală la măsurile de bun simț în situații de pandemie: purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, măsurile de igienă individuală pot contribui cu succes la lupta împotriva virusului. Într-o societate modernă, europeană, statul nu poartă singur răspunderea protejării sănătății publice, ci aceasta este copartajată de toți cetățenii lui. Legea cetății și responsabilitatea individuală nu trebuie și nu pot fi separate”, declară senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Concret, referitor la situația copiilor ai căror părinți au fost ambii confirmați pozitiv, USR a propus ca aceștia să nu fie preluați în mod automat de DGASPC și carantinați, ci situația lor să fie discutată și stabilită de comun acord de autoritățile responsabile și de părinte/părinți.

De asemenea, pentru a aplica efectiv principiul gradualității în ceea ce privește măsura izolării, USR a propus ca persoana depistată pozitiv să poată, cu acordul medicului abilitat, să poată opta pentru izolarea la domiciliu sau într-o locație aleasă cu condiția să semneze o declarație pe proprie răspundere în care își asumă să efectueze izolarea în condițiile cerute, sub sancțiunea prevăzută de art. 352 Cod penal (zădărnicirea combaterii bolilor), urmând ca modelul acestei declarații să fie reglementat prin ordinul ministrului Sănătății în termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a legii.

USR a propus și ca o persoană să poată  fi izolată / carantinată prin procedura nevoluntară numai dacă Direcția pentru Sănătate publică constată, prin act administrativ individual, că sunt îndeplinite condițiile medicale de aplicare a acestei măsuri, pe baza recomandării unui medic abilitat. Medicul nu este învestit cu autoritate de stat precum un jandarm sau un polițist. Conform amendamentului USR, medicul recomandă măsura Direcției de Sănătate Publică, care, prin act administrativ individual, constată că sunt îndeplinite condițiile medicale de aplicare a acestei măsuri.