Dan Lungu: Sistemul cultural se pregătește de colaps.  Cu ajutorul Ministerului

Dan Lungu: Sistemul cultural se pregătește de colaps. Cu ajutorul Ministerului

Dan Lungu, senator USR de Iași, atrage atenția asupra faptului că Planul Național de Investiții și Relansare Economică făcut public de Guvern la începutul acestei luni, de peste 100 de miliarde de euro, nu include deloc domeniul cultural. Astfel, deși există 20 de domenii prioritare propuse – precum transport, energie, educație, dezvoltare locală, agricultură, mediu sau sport, către care finanțările ar trebui să se îndrepte, printre ele nu se numără și cel cultural. Totodată, Planul propus ignoră complet sectorul organizațiilor neguvernamentale și artiștii independenți, deși conform acestora, reprezentanții lor au participat la întâlniri online cu reprezentanți ai Guvernului, care au vizat această chestiune.

Ignorarea sectorului cultural este cu atât mai gravă întrucât Ministerul Culturii nu oferă, în această perioadă grea pentru toți profesioniștii care activează în domeniul culturii și toți reprezentanții sectorului neguvernamental, un sprijin susținut. Ba mai mult, conform unui răspuns primit de senatorul USR în urma unei întrebări adresate Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, Programul național pentru achiziția de cărți și reviste din categoria culturii scrise nu a fost finanțat nici în acest an, deși au existat numeroase semnale de alarmă în acest sens.

Ministerul Culturii nu finanțează nici măcar campania „Citește românește”

În paralel, deși Ministerul Culturii a dat e înțeles, conform declarațiilor sale frecvente, că este implicat concret în campania de susținere a autorilor români, „Citește românește”, Ministrul Bogdan Gheorghiu precizează într-un răspuns trimis cabinetului parlamentar faptul că „această campanie se desfășoară fără un aport financiar al Ministerului Culturii, sub coordonarea unor entități particulare, cu intenția obținerii de profit”, iar Ministerul „nu deține informații despre cheltuieli de promovare, menținere a platformelor, onorarii și costurile sale și nici nu este în măsură să le solicite”.

Povestea acestei campanii s-a dovedit a fi, încă de la început, una de toată jena – când am constatat că tot ce poate face Ministerul pentru scriitorii români este doar o pagină pe platforma eMag. Acum, când e limpede că nici măcar la finanțarea acesteia nu a contribuit, Reprezentanții Ministerului ar trebui să fie complet rușinați. Să nu mai pomenim și de Programul de achiziție de carte, program de care am amintit de nenumărate ori și care ar putea să salveze măcar o mică parte din industria cărții românești.

Mi se pare inadmisibil că în vremurile acestea, în timp ce Marea Britanie, Germania sau Franța alocă sume importante întregului domeniu cultural – Guvernul britanic a anunțat duminică, spre exemplu, deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire pentru domeniul culturii – noi nici măcar nu luăm în calcul cultura, printre celelalte priorități. E drept, există pe lista propusă de Guvernul nostru și o finanțare a reabilitării monumentelor istorice, patrimoniului cultural și sediilor administrative, dar asta nu rezolvă nicicum problema artiștilor și reprezentanților societății civile românești în vremuri de criză”, a declarat Dan Lungu, scriitor, membru în Comisia de Cultură și Media Senatului și senator USR de Iași.