USR PLUS luptă pentru finanțarea proiectelor de gaze din Fondul pentru Tranziție Echitabilă al UE

USR PLUS luptă pentru finanțarea proiectelor de gaze din Fondul pentru Tranziție Echitabilă al UE

USR PLUS luptă ca România să primească fonduri europene pentru investiții în domeniul gazelor naturale. Europarlamentarii USR-PLUS/Renew Europe, Cristian Ghinea și Vlad Botoș au reușit să convingă Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European să includă proiectele de investiții în domeniul gazelor naturale la finanțarea din Fondul pentru Tranziție Justă al Comisiei Europene. Este o victorie de etapă foarte importantă! 

În ultimele luni, la Bruxelles, a avut loc o negociere dură pe tema Fondului de Tranziție Echitabilă și din păcate guvernele din Estul Europei nu au reușit sa obțină în Consiliu posibilitatea de finanțare a proiectelor de gaz. Acest lucru face votul din comisia REGI cu atât mai important, oferind posibilitatea ca Parlamentul European să îndrepte o decizie a Consiliului defavorabilă României. 

”Posibilitatea de a finanța proiectele de gaz ca alternativa de tranziție de la cărbune face mai realistă tranziția pentru aceste regiuni și atenuează șocul socio-economic. Mai departe, așa cum am atras atenția încă din ianuarie, banii se vor da pe baza unor planuri de tranziție teritorială, care trebuie să fie în linie cu Planul Național pentru Energie și Climă. Sperăm că ultimul plan pe care l-a trimis Guvernul României va corespunde cerințelor și Comisiei”, a declarat Cristian Ghinea. 

„Eforturile noastre vor continua până în momentul în care vom vedea acest amendament trecut prin toate etapele legislative. Votul final pe raportul aprobat în comisia REGI va avea loc, în plenul Parlamentului European, în septembrie”, a declarat Vlad Botoș. 

Scopul Fondului pentru Tranziție Echitabilă (Just Transition Fund) al UE este tranziția regiunilor carbonifere către economia verde. Fondul pentru Tranziție Echitabilă va pune la dispoziția zonelor carbonifere din UE circa 44 miliarde euro pentru tranziția la economia verde, alocarea CE pentru România este de aproape 4,5 miliarde euro.  Poluarea cu CO2 poate fi redusă cu peste 50% prin înlocuirea cărbunelui cu gaz.

Importanța gazelor naturale pentru România: 

  • România este al doilea producător de gaze naturale, în cadrul UE (după Brexit), cu o producție anuală de aprox. 10 mld mc, lider fiind Olanda. Peste 20.000 de lucrători sectoriali calificați, contextul geopolitic și rezervele naturale (în special off-shore) încă neexploatate pot reprezenta atuurile pentru o viitoare dezvoltare strategică a României ca hub regional de producție și transport gaze
  • În România, gazele naturale asigură aprox. 30% din necesarul de energie primară al țării, fiind, în acest sens, principala resursă strategică națională
  • Cu toate acestea, numai aproximativ 36% din gospodării sunt conectate la rețele de gaze
  • Sistemul Național de Transport și depozitare este învechit, necesitând investiții majore
  • De aceea, sunt necesare finanțări europene și naționale consistente pentru înnoirea și dezvoltarea capacității naționale de depozitare și comprimare gaze.