Dan Rădulescu, inițiativă legislativă în sprijinul doctoranzilor din România

Deputatul USR Dan-Răzvan Rădulescu a depus o propunere legislativă prin care se elimina necesitatea menționării pe adeverințe activitatea didactică desfășurată și numărul de ore prestate.

Propunerea USR vine în urma situației semnalată de unii studenți-doctoranzi din țară cu privire la actele solicitate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate pentru atestarea calității de asigurat.

“În calitate de membru al Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților am depus o propunere legislativă de corelare a celor două acte normative care va elimina necesitatea unor mențiuni suplimentare pe adeverințe. În același timp, încurajez doctoranzii să aloce cât mai mult timp activității de la catedră, în biblioteci și laboratoare. Aceste prevederi sunt valabile și în cazul în care persoanele în cauză nu dispun de un contract de muncă. Cu toate acestea, unele dintre Casele de Asigurări de Sănătate Județene solicită doctoranzilor ca pe adeverința care le atestă calitatea să fie specificat faptul că desfășoară activități didactice și numărul de ore prestate, conform articolului 244 din Legea 95/2006. Conform acestuia, „studentul-doctorand poate desfășura activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână”., subliniază deputatul Dan-Răzvan Rădulescu, membru în Comisia de Învățământ.

Dan Rădulescu își propune să clarifice termenului „poate”, evidențiind caracterul implicit al activității didactice și de cercetare corelat cu statutul de asigurat și în Legea numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

“Doctoratele ar trebui să fie despre cercetare, transfer de cunoștințe și colaborare între generații. Nu tichii de mărgăritar și motiv de fudulie politică ori, mai rău, modă, dacă ne gândim la politicieni care  care au afirmat că l-au ”făcut” pentru că „avea toată lumea”. Obținerea titlului ar trebui să presupună o muncă susținută și relevantă în domeniul ales, dar și o protecție socială minimă pentru cei care o depun. La acest moment, Legea educației naționale specifică faptul că: „studenții-doctoranzi sunt încadrați ca asistenți de cercetare sau asistenți universitari, pe o perioadă determinată, beneficiind în același timp, pe toată durata activității, de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită.”, conchide deputatul Dan-Răzvan Rădulescu, membru în Comisia de Învățământ.

Inițiativa USR propune corelarea Legii Învățământului Nr. 1 din 5 ianuarie 2011 cu prevederile Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.