Fără penali în școli, propunerea legislativă USR, adoptată în comisiile din Senat

Fără penali în școli, propunerea legislativă USR, adoptată în comisiile din Senat

Vești bune din Parlament pentru copiii din România! Legea inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți, „Fără condamnări penale în școli”, a fost votată în comisiile Juridică și de Învățământ din Senat, următorul pas este includerea pe ordinea de zi pentru vot în plenul Senatului, cameră decizională.

Propunerea legislativă a USR impune interdicția cadrelor didactice condamnate penal definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să aibă acces la activități didactice venind astfel în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri.

Legea a întâmpinat inițial reticențe la Camera Deputaților. „Reprezentanții Ministerul Educației nu înțelegeau necesitatea legii și nici filosofia acestui demers care punea ca prioritate siguranța copiilor noștri și nu păstrarea posturilor unor profesori fără integritate normală, cu un comportament constant abuziv la adresa copiilor, care nu au ce căuta în sistemul de învățământ. La Senat, Camera decizională, in urma dezbaterilor sfera infracțiunilor pentru care va fi incidentă interdicția a fost restrânsă, de la orice condamnare penală până la cele care se referă doar la domeniul de activitate, adică activitățile didactice. Nu a fost suficient însă pentru parlamentarii PSD. Am restrâns printr-un ultim amendament sfera acțiunilor condamnabile la cele care privesc strict infracțiuni asupra persoanei! Am făcut constant lobby și am reușit! Legea pe care am inițiat-o anul trecut și care răspunde unor nevoi urgente ale sistemului a primit raport de adoptare în Comisia de învățământ. Este de neconceput ca prestigiul funcției didactice și, mai ales, siguranța elevilor și a colegilor profesori, să fie puse în pericol de comportamentul infracțional al unor persoane care au ajuns dintr-o eroare de sistem la catedră!”, transmite Cristina Iurișniți, inițiatoare proiectului.

Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik de la Șanț din județul Bistrița-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului la activitățile didactice. În momentul de față are alte 2 dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor și o distrugere de documente oficiale (catalog școlar). Siguranța copiilor noștri este prioritară!

Tot în această săptămână, USR a reușit impunerea pe Ordinea de Zi a sesiunii parlamentare extraordinare a inițiativei cetățenești inițiată si susținută de USR, Fără Penali în funcții publice.
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=660&an=2019
https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L244&an_cls=2020