USR: Numirile în funcții publice să fie făcute pe criterii de competență, nu criterii politice

USR: Numirile în funcții publice să fie făcute pe criterii de competență, nu criterii politice

USR face un apel la partidele parlamentare pentru a desemna oameni competenți în funcții publice și a încuraja profesionalismul în instituțiile statului. Parlamentul a votat astăzi mai multe numiri în funcții de conducere, la vârful unor instituții controlate de forul legislativ. Față de celelalte partide aparținând vechii clase politice, USR a organizat concursuri deschise de CV-uri pentru a nominaliza pentru funcțiile vacante cei mai potriviți oameni.

În cazul Comitetului de reglementare al ANRE, de exemplu, USR a anunțat organizarea unui concurs deschis de CV-uri pe 29 mai, fiind invitați toți profesioniștii care respectă atât condițiile prevăzute de lege, cât și criteriile de integritate ale USR (să nu aibă dosar penal/să nu fie trimis în judecată pentru fapte penale, să nu fie acuzat de plagiat ori de conflict de interese). Concursul de CV-uri s-a desfășurat până pe 9 iunie și au fost primite 40 de candidaturi. În final, după etapa interviurilor, USR l-a propus pe Dumitru Chisăliță, expert în energie, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Celelalte partide parlamentare au preferat, în schimb, să meargă pe tradiționala rețetă a numirilor politice și, în ansamblu, nici măcar nu s-au străduit să salveze aparențele prin audieri în comisiile parlamentare.

Așa se face că vicepreședinte ANRE va fi Mircea Man, liberal cu cinci mandate de parlamentar la activ și fost președinte al CJ Maramureș. El va fi secondat, din postura de membru în Comitetul de reglementare al ANRE, de Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, condamnat definitiv după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul parlamentar, și de Valeriu Steriu, fost președinte UNPR și membru PMP, actual membru al PSD, cu patru mandate de parlamentar la activ.

La conducerea unor secții ale Consiliului Legislativ ajung, de asemenea, două personaje controversate, care s-au remarcat în ultimul timp prin apărarea penalilor. Unul dintre ele, Toni Greblă, a fost senator PSD și secretar general al Guvernului Dăncilă. La rândul ei, Mariana Moț a fost mâna dreaptă a lui Tudorel Toader când PSD, ALDE și UDMR dădeau atac după atac luptei anticorupție, sistemului de justiție și statului de drept.