Legea USR de digitalizare a administrației publice, adoptată de Senat

Legea USR de digitalizare a administrației publice, adoptată de Senat

Legea pentru digitalizarea administrației publice, inițiată de senatorul USR Cristian Ghica, a fost adoptată  în unanimitate de plenul Senatului.

Cunoscută și sub numele de Legea Eliminării Hârtiei din Administrație, actul normativ obligă instituțiile publice să folosească mijloacele digitale pentru comunicările aferente serviciilor publice, în asigurarea transparenței decizionale și accesul la informațiile de interes public, în comunicările interne precum și în comunicările cu alte instituții.

Aceast proiect de lege asigură implementarea la nivel național a principiului “o singură dată”, un concept de guvernare electronică prin care cetățenii, instituțiile și companiile pot să furnizeze autorităților și administrațiilor documente sau informații doar o singură data, aceastea urmând să circule, digital, între instituții. Se elimină, astfel, cozile inutile la ghișee precum și corvoada transferului de documente între instituții prin intermediul contribuabilior.

Alături de legea prin care s-a eliminat obligativitatea ștampilei în administrația publică, actualul proiect face parte din eforturile legislative ale parlamentarilor USR de debirocratizare a instituțiilor publice și de digitalizare a circuitului documentelor oficiale.

”Această lege este cel mai mare pas către digitalizarea României din ultimii 30 ani. Instituțiile vor fi obligate să folosească tehnologia modernă, tehnologie care există deja și folosită pe scară largă, este accesibilă, cunoscută și ușor de învățat. Comunicarea pe hârtie va rămâne excepția, pentru contribuabilii care solicită explicit acest lucru. În toate celelalte cazuri, regula va fi comunicarea în format electronic. Asta înseamnă mai puține drumuri pentru contribuabili, mai puțin timp pierdut și, în general, o administrație mai eficientă. Mulțumesc colegilor care au votat acest proiect și care au înțeles că digitalizarea României nu este nici de stânga, nici de dreapta. Este pur și simplu o normalitate în care ar trebui să trăim cu toții, o modalitate de utilizare a tehnologiilor moderne în folosul direct al cetățeanului.”, transmite senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul proiectului de lege. 

Responsabilă de implementarea aspectelor tehnice ar urma să fie Autoritatea pentru Digitalizarea României, care va răspunde de asigurarea unui acces nediscriminatoriu la documentația tehnică a interfețelor de acces (API) ale Punctului de Contact Unic Electronic și va asigura condiții de tratament egal  tuturor furnizorilor de aplicații software.

Tot Autoritatea pentru Digitalizarea României va reglementa și modul în care aceste interfețe sunt accesate de către furnizorii de aplicații software. În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, toate instituțiile publice sunt obligate să conceapă și să transmită Autorității pentru Digitalizarea României un plan de implementare a comunicării electronice.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este camera decizională.