Florina Presadă: ”Presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică. Scutirea de impozit pe venit a jurnaliștilor este un măr otrăvit!”

Florina Presadă: ”Presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică. Scutirea de impozit pe venit a jurnaliștilor este un măr otrăvit!”

Plenul Senatului a respins legea prin care jurnaliștii erau scutiți de plata impozitului pe venit, lege trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Senatorii USR au votat împotriva inițiativei, pe care o consideră o încercare de subminare a independenței presei și de cumpărare a bunăvoinței unor jurnaliști.

În discursul ținut în timpul dezbaterilor din Plen, senatoarea USR Florina Presadă a afirmat că ”jurnaliști din diverse instituții de presă s-au exprimat în sensul în care această scutire nu ar fi trebuit să se afle în atenția Parlamentului, pentru că jurnaliștii din presa noastră nu au nevoie de acest măr otrăvit.”

Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei Florina Presadă:

”Ne aflăm de data aceasta în fața unei reexaminări din partea Președintelui, cu privire la scutirea de impozitul pe venit pentru jurnaliști, pe care am cerut-o și eu personal. Consider că această scutire este un măr otrăvit oferit presei. Atunci când această măsură a fost adoptată anterior de Parlament, jurnaliști din diverse instituții de presă s-au exprimat în sensul în care această scutire nu ar fi trebuit să se afle în atenția Parlamentului, pentru că jurnaliștii din presa noastră nu au nevoie de acest măr otrăvit, o încercare practic, a politicienilor, de a se pune bine cu presa din România. Independența presei nu se asigură în acest fel și nici nu ajutăm presa sau jurnaliștii oferindu-le această scutire. Ei își doresc acces rapid la informații corecte și cred că toate instituțiile publice din România ar trebui să facă mai mult în acest sens. Mă bucur că măcar în ceasul al 12 lea, Senatul, prima Cameră sesizată (în cadrul procedurii de reexaminare), a hotărât să respingă această propunere legislativă. Salut raportul de respingere, sper într-un vot unanim în plen. Presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică, este un garant al democrației și al libertății de exprimare. România este o democrație și trebuie sa continue pe calea aceasta.”

În forma sa inițală, proiectul de lege propus de PSD și ALDE propunea scutirea de impozit pe venit în cazul persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul Fiscal și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism.