Cristina Iurișniți: Se impun măsuri urgente pentru combaterea violenței domestice și sexuale

Cristina Iurișniți: Se impun măsuri urgente pentru combaterea violenței domestice și sexuale

Deputatul USR Cristina Iurișniți, în calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a solicitat explicaţii și măsuri urgente din partea miniştrilor Marcel Vela şi Cătălin Predoiu, cât şi Avocatului Poporului şi Copilului, pentru a combate violenţa domestică şi sexuală din România.

„În 2020, statul român nu e capabil să ofere protecţie victimelor, copile, adolescente şi femei care nu găsesc în poliţişti, procurori şi judecători aliaţi, ci susţinători ai abuzatorilor. Cum este posibil ca, la nici un an de la tragedia din Caracal, un bărbat condamnat pentru cinci crime şi eliberat înainte de termen să incendieze o tânără de 17 ani, la câteva zile după ce aceasta a depus plângere la poliţie împotriva lui, pentru viol şi agresiuni? Ca şi în cazul Caracal, la fel ca în mii de cazuri de violenţă domestică şi sexuală din toată ţara, victima NU a primit niciun fel de protecţie sau sprijin din partea celor plătiţi din bani publici să o apere. Este revoltător şi toate autorităţile implicate trebuie să plătească pentru nepăsarea lor criminală!”, transmite deputatul USR Cristina Iurișniți.

Deputatul USR a atras atenţia în repetate rânduri că Legea recursului compensatoriu, iniţiată şi votată de PSD & ALDE, a eliberat peste 20 de mii de infractori periculoşi, iar celelalte modificări la Legile Justiţiei au generat un mediu propice agresorilor, vulnerabilizând în mod suplimentar victimele.

„Este inacceptabil ca într-o ţară membră UE şi NATO cei care au comis fapte violente, de la crime la violuri, pedofilie sau trafic de persoane, să poată scăpa de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. Din păcate, modul în care autorităţile s-au comportat în cazul de la Piteşti (un tată îşi violează fiica de 6 ani şi este condamnat la 2 ani cu suspendare), apoi cazul din Mehedinţi al adolescentei incendiate, nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea acestora faţă de orice tip de agresiune fizică, sexuală, cibernetică asupra minorilor şi femeilor din România. Săptămânal, 3 minore sunt violate sau agresate sexual, iar 5 femei mor ucise de actuali sau foşti parteneri, tocmai pentru că autorităţile române le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent.”, subliniază deputatul USR Cristina Iurișniți.