Test pentru Parlament. Proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ajunge la vot

La solicitarea USR, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a acceptat ca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi, dedicat prelungirii stării de alertă, să figureze și proiectul USR de desființare a pensiilor parlamentarilor. Este un vot important, pe care USR îl așteaptă de aproape trei ani de zile, de când a fost depus proiectul, și este un pas esențial spre restabilirea echilibrului și a corectitudinii în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe categorii privilegiate, care primesc cu mult peste cât au contribuit. Votul de joi va arăta adevăratele intenții ale partidelor pe subiectul pensiilor speciale.

Parlamentarii USR au depus încă din mai 2017 proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16321) și, până acum, el a fost blocat în sertarele comisiilor, toate solicitările USR de punere pe ordinea de zi, spre dezbatere și aprobare, fiind respinse cu obstinație prin interpretarea abuzivă a Regulamentului ședințelor comune.

Este nevoie de o lege separată pentru pensiile speciale ale parlamentarilor pentru ca legea să fie constituțională. Nu ne oprim aici. USR mai are și alte proiecte depuse fie pentru abrogarea unor categorii de pensii speciale, fie pentru impozitarea celorlalte, ținând cont de deciziile de până acum ale Curții Constituționale. Se impune această separare deoarece este nevoie de proceduri parlamentare distincte pentru aprobarea legilor de eliminare a pensiilor speciale, lucru pe care noi, parlamentarii USR, l-am susținut de fiecare dată, inclusiv la votul din ianuarie, când au băgat laolaltă și pensiile parlamentarilor, și pensiile magistraților, și celelalte categorii de pensii speciale”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Votul de joi va arăta tuturor românilor adevăratele intenții ale partidelor, dacă doresc ele cu adevărat să facă un prim pas spre eliminarea privilegiilor sau dacă este vorba doar de un joc politiciniast și vor să mai păcălească o dată electoratul.

La fel de important este, mai ales în contextul actual al crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, ca Parlamentul să adopte și proiectul USR de impozitare a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă. Reamintim că proiectul prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Atât Consiliul Legislativ, cât și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil propunerea, ceea ce înseamnă că soluția propusă de USR nu doar că este viabilă din punct de vedere economic și social, dar nu ridică nici probleme de constituționalitate.